Čtvrtek, 18. dubna 2024

AP: Půl roku po americké ropné skvrně zůstává mnoho neznámého

AP: Půl roku po americké ropné skvrně zůstává mnoho neznámého

Ropa přestala unikat a pobřeží jsou převážně vyčištěna od hustého mazlavého bláta, které se měsíce vyplavovalo na břeh. Dopad nejhorší ropné havárie v dějinách USA se ale bezpochyby potáhne ještě roky. Šest měsíců po výbuchu ropné plošiny Deepwater Horizon 20. dubna zůstávají životní prostředí a ekonomika celé oblasti severního Mexického zálivu ve stavu nejistoty. Životy jsou vzhůru nohama, rybáři nemají práci, turisté se zdráhají přijíždět, šíří se psychické problémy a škody způsobené moři a pobřeží jsou nevýslovné, píše agentura AP.

Může trvat roky, než budou známy skutečné dopady ropné skvrny. O tom, co únik 757 milionů litrů ropy z vrtu - z nichž se 643 milionů litrů dostalo do Mexického zálivu - bude nakonec znamenat pro rostliny a zvířata obývající jedno z nejrozmanitějších světových moří, se odborníci zatím dohadují.

"Některé věci už se začínají odhalovat samy," řekl Steve Murawski, odborník na rybářství z Národního úřadu pro oceány a ovzduší. "Ale bude nějakou dobu trvat, než získáme dostatečnou perspektivu," dodal.
Murawski předpokládá, že vědci budou oblast sledovat celé roky. Stejně to dosud dělají na Aljašce od roku 1989, kdy tam vznikla mnohem menší skvrna po havárii tankeru Exxon Valdez. "Určitě to s námi bude ještě desítky let," řekl Murawski.

Nejhorší scénáře, jichž se lidé obávali v době nejhoršího ropného úniku, se nenaplnily. Vědci se domnívají, že se většina ropy vypařila nebo rozpustila. Mokřiny znovu ožily a bylo nalezeno méně mrtvých zvířat, než se očekávalo. Dobré zprávy ale nemohou zakrýt obavy, že země odvrátí svou pozornost od postižené oblasti předčasně, zvlášť pokud se vezmou v potaz velmi reálné škody, které nastaly.

"Můžu čestně říct, že jsem pesimista," řekl Byron Encalade z Louisianské asociace chovatelů ústřic, jehož ústřicové sádky byly zničeny. "Nemáme ani hotové seznamy škod nebo odhad, jak dlouho bude trvat jejich odstranění. jenže je to náš život. Nemáme kam jinam jít," dodal.

Vláda znovu otevřela pro rybolov 90 procent federálních vod Mexického zálivu a tvrdí, že mořské plody získané v otevřených oblastech lze bez obav jíst. Komerční rybolov má ale stále potíže, trpí především poškozeným image. Vytahuje se velké množství krevet a ryb, ale poptávka po nich je u vystrašené veřejnosti malá.
Federální vláda tvrdí, že většina ropy je z Mexického zálivu pryč. Nezávislí výzkumníci ale říkají, že objevili podstatné množství suroviny pod mořskou hladinou a na dně oceánu. Obávají se, že by zbytky ropy mohly poškodit organismy ve spodní části potravinového řetězce, což by ovlivnilo reprodukci ryb, které se třely v době, kdy oblast zasáhla ropná skvrna.

Ropa je stále ukrytá pod pískem na plážích po celém pobřeží a nadále ničí část louisianských břehů. Některé mokřady v zálivu Batataria, kde jsou ústřicové a krevetové sádky a kde žijí tam mořští či stěhovaví ptáci, jsou nadále zamořeny.

Z fondu na odškodné pro oběti katastrofy, do něhož BP vložila 20 miliard dolarů, bylo zatím podnikatelům a rybářům, kteří utrpěli přes léto ztráty, vyplaceno téměř 1,5 miliardy dolarů. Mnoho dalších ale stále čeká na peníze a má problém platit vlastní účty.

BP samotné také bude hrozit pokuta v řádu miliard dolarů, až bude dokončeno sčítání škod.

Šest měsíců, které uplynuly od začátku ropné havárie, také přineslo mnoho změn pro těžební průmysl. Federální vláda rychle zavedla nové regulace. Nedávno zrušila moratorium na hlubokomořskou těžbu v Mexickém zálivu, ale bude trvat ještě týdny, než těžební plošiny splní zpřísněné bezpečnostní standardy a budou se moct vrátit k práci.

Nebezpečí budoucí katastrofy ale přetrvává. Ropné firmy nadále těží v hlubokých vodách, přestože ještě nemají vybavení, které by zabránilo budoucím haváriím - například lepší systém krytů pro zastavení úniku ropy nebo důkladněji vyzkoušené pojistky proti náhlému vytrysknutí suroviny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů