Pátek, 29. března 2024

Nápadem desetiletí Karlovarského kraje je vznik nové zoo

Nápadem desetiletí Karlovarského kraje je vznik nové zoo

Vznik nové zoologické zahrady byl vyhodnocen jako nápad desetiletí v soutěži, kterou uspořádal Karlovarský kraj. Kraji ho předložili Petr Krása a Petr Adamec ze Sokolova. Mezi takzvanými malými projekty vybrala porota nápad teprve jedenáctileté Báry Steinmüllerové ze Sokolova na vznik hřiště pro psy.

Soutěž uspořádal kraj jako součást oslav desetiletí existence Karlovarského kraje. Celkem se do soutěže přihlásilo 18 autorů s 20 projekty.

Projekt nové zoologické zahrady mezi ostatními dostal nejvíc hlasů, a to i za své zpracování. Autoři projektu představili nejen záměr, ale i teoretické náklady na vybudování a na provoz.

Karlovarský kraj je jedním z mála, který dosud zoologickou zahradu nemá. Podle Petra Krásy by její vznik byl přínosný v mnoha ohledech. "Nejen, že by se stala cílem turistů, kteří by se pak podívali i na jiná místa kraje, ale také by vznikla nová pracovní místa, a to i pro odborníky, kteří v kraji chybí. Zoologická zahrada je ale i místem odborné práce a hlavně vzdělávání," řekl novinářům Krása.

Podle Adamce by náklady na vznik zoo činily od 200 do 500 milionů korun, přičemž v prvních letech by bylo třeba na provoz zajistit dotace v řádu 15 až 30 milionů korun.

Vhodná místa by se přitom v Karlovarském kraji našla. Podle autorů projektů například na nevyužívaných výsypkách nebo takzvaných brownfieldech, kterých je v kraji dost.

Podle karlovarského hejtmana Josefa Novotného bude kraj hledat možnosti, jak by bylo možné peníze na realizaci projektu získat, i když půjde o běh na dlouhou trať.

Nápad jedenáctileté Báry Steinmüllerové zase porotce přesvědčil svou jednoduchostí a nenáročností na realizaci. "Za podpory města Sokolov by se jistě našel vhodný prostor," uvedl hejtman, který byl do voleb také sokolovským radním.

Vítězové v obou kategoriích dostali od kraje odměny 10.000 korun, všichni přihlášení pak drobné dárky.
Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů