Pátek, 29. března 2024

Kvůli Pražskému okruhu se na Spořilově zhoršilo ovzduší

Kvůli Pražskému okruhu se na Spořilově zhoršilo ovzduší

Radnice Prahy 4 dala změřit, jak se od otevření Pražského okruhu kvůli zvýšenému průjezdu kamionů zhoršilo ovzduší na Spořilově. První výsledky ukázaly překročení limitu pro prachové částice a hrozí i překročení limitů dalších škodlivin. Dnes o tom informoval server Aktuálně.cz. Výsledky expertízy dostanou k posouzení hygienici, radnice chystá další měření. Obyvatelé také podepisují petici proti průjezdu kamionů přes Spořilov, podpis už připojilo 1800 lidí.

"Podle naměřených hodnot byl ve dnech 11. až 14. října překročen 24hodinový limit pro suspendované prachové částice," řekl starosta Prahy 4 Pavel Horálek. Mikroskopické částice prachu jsou nebezpečné, protože pronikají hluboko do dýchacího ústrojí a vážou se na ně další škodliviny včetně rakovinotvorných látek.

Měření zatím neprokázala překročení krátkodobých limitů pro oxid siřičitý, oxid uhelnatý nebo oxidy dusíku, podle firmy, která smog měřila, je ovšem pravděpodobné, že by mohl být překročen imisní limit pro oxid uhličitý pro ochranu zdraví a roční limit pro oxidy dusíku pro ochranu vegetace.

Horálek uvedl, že radnice pošle zprávu pražským hygienikům, aby expertizu vyhodnotili, a už chystá druhé měření. "Tentokrát bude měřicí přístroj umístěn na druhé straně ulice," sdělil starosta. Zpráva o exhalacích bude zveřejněna i na webových stránkách Prahy 4.

Technická správa komunikací už třetí týden počítá vozidla, která projedou Spořilovskou ulicí. Podle mluvčího sdružení dopravců Česmad Bohemia Martina Felixe vzrostl na Spořilově provoz o čtvrtinu na 55.000 aut denně.
Nespokojení jsou také místní lidé, už 1800 obyvatel podepsalo petici, v níž odmítají, aby těžké automobily jezdily právě přes Spořilov. Jeden z nich serveru řekl, že bydlí ve Svojšovické ulici a přes den je prý kvůli hluku a prachu prakticky nemožné si otevřít třeba dveře na balkon.

Horálek uvedl, že radnice se společností CityPlan hledají varianty, kudy by kamiony mohly jezdit, aby se Spořilovu ulehčilo. Jednou z možností je například využití Strakonické ulice.

Dopravci v úterý vyzvali magistrát, aby umožnil kamionům přijíždějícím ze severu návrat na Jižní spojku, která je po otevření okruhu od Spořilova po Barrandov pro kamiony uzavřena. Magistrát zatím nereagoval.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů