Pátek, 29. března 2024

Stromem roku 2010 je dub letní, který stojí kousek od Olomouce

Stromem roku 2010 je dub letní, který stojí kousek od Olomouce

Stromem roku 2010 je dub letní, který stojí nedaleko Bohuňovic u Olomouce. Zvítězil v anketě, kterou každoročně pořádá Nadace Partnerství. Pro takzvaný Hromův dub hlasovalo 12.329 lidí, více než čtvrtina všech účastníků ankety. ČTK to řekla Kateřina Urbanová z Nadace Partnerství. Sdružení Senior aktivity, které Hromův dub do soutěže nominovalo, chce, aby se strom stal cílem turistických vycházek.

Památný strom je starý 433 let. Výletníci jej najdou, když se vydají po polní cestě z Olomouce-Černovíru podél železniční trati a proti proudu Trusovického potoka směrem k Bohuňovicím. Strom je poslední vzpomínkou na souvislou výsadbu dubů, které zpevňovaly hráze dnes už zaniklého Velkého rybníka založeného v roce 1577.
Dub roste v prostoru zvaném Strážná bouda, kde původně stálo obydlí baštýře. V únoru 1945 poblíž dubu seskočilo devět amerických letců ze zasaženého letadla. Na místě padli do zajetí, o jejich dalším osudu není nic známo.

Hlasování v anketě Strom roku je zpoplatněno a jeho výtěžek směřuje do veřejné sbírky určené na výsadbu stromů. "Každý, kdo v anketě některý ze stromů podpořil, tedy obrazně řečeno zasadil další strom. V letošním ročníku se podařilo vybrat 140.000 korun, které budou rozděleny mezi žadatele o grant na výsadbu stromů," uvedla koordinátorka ankety Hana Rambousková.

Druhé místo v hlasování veřejnosti obsadila takzvaná Zlatá lípa nedaleko Budišova nad Budišovkou na Opavsku. Památný strom je součástí mnoha pověstí z poloviny 18. století, které jej označují jako svědka bitvy generála Laudona s pruským zásobovacím konvojem. Na třetí příčce se umístil buk rostoucí před školou v Lomnici u Tišnova v Jihomoravském kraji.

Dnešní slavnostní vyhlášení v brněnském Divadle Husa na provázku zároveň zahájilo nový divadelní festival Pod jednou korunou, který potrvá do 24. října. "Účastníci se mohou těšit na divadelní představení, krátké etudy a tvůrčí dílny pro děti s tematikou stromů," řekla Rambousková. Více o festivalu zjistí zájemci na webových stránkách pořadatelů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů