Čtvrtek, 18. dubna 2024

ČEZ se choval, jako by nebyla krize. Má co vysvětlovat

ČEZ se choval, jako by nebyla krize. Má co vysvětlovat

Petr Nečas, předseda vlády a ODS.

Po sto dnech vlády premiér Petr Nečas přiznává, že kabinet musí v reformách zrychlit. Kritizované ministry, například Radka Johna, ale odepisovat nechce. Naopak otevřeně kritizuje vývoj v energetice. "Obávám se, že po solárním průšvihu může přijít podobný průšvih s biomasou," říká. Otazníky se podle něj vznášejí nad prací Energetického regulačního úřadu a vysvětlovat má co i ČEZ.

HN: Z pětatřiceti bodů, které jste před volbami označil za priority ODS v prvních sto dnech vlády, je splněn jediný: úsporný rozpočet. To nevypadá jako úspěch.

Za prvé se na většině věcí pracuje a navíc nemáme jednobarevnou vládu. Velká část slibovaných věcí spadá do resortů, které nám nepatří. My neplníme program ODS, ale koaliční vlády. Ale jdeme přesně tím směrem, který je popsán v našem stranickém dokumentu.

HN: Ani věci, které má na starosti ODS, nejsou splněny.

To je samozřejmě dluh. Tempo prací se musí zrychlit. Do činnosti vlády se promítla předvolební atmosféra. Nebudu nikomu nalhávat, že ne.

HN: Pracují všichni ministři stejně dobře?

Považuji za důležité, že všichni pracují naplno. To, že se někomu daří lépe nebo hůře, považuji za druhořadé. Ve vládě je deset nováčků. V žádném případě ze mě po sto dnech nedostanete jejich hodnocení.

HN: Proč vypadá třeba klíčový boj s korupcí, který má na starosti hlavně Radek John, tak chaoticky?

On šel na ministerstvo s jistými představami, které - a teď nechci být jízlivý - odpovídaly představám některých novinářů, jak funguje státní aparát. Teď zjišťuje, že to není tak jednoduché.

HN: Je zralý na výměnu?

To ani náhodou. Já ho nehodnotím negativně. Kdybych po sto dnech někoho začal známkovat, nálepkovat nebo odepisovat, bylo by to nesmírně povrchní.

HN: Říkáte, že se reformní úsilí zatím rovnalo nule. Kdy to nula nebude?

Máme zpracován jízdní řád reforem, budeme se o něm bavit v koalici. Základní koncept bude muset být zpracován na koaliční úrovni a ministerstva ho teprve pak rozpracují. Nemůžeme riskovat, že nějaký resort zpracuje návrh, a my se na něm zasekneme. To by zdržovalo. A to si nemůžeme dovolit.

HN: Nad kterými reformami si chcete podržet kontrolu?

Musíme projednat reformu trhu práce, důchodů, zdravotnictví, daňového systému, terciálního školství, financování vědy a výzkumu.

HN: Je zajímavé, že to jsou všechno reformy, které pak budou provádět ministři, kteří nejsou z ODS...

Ne, ne, to je naprostá náhoda. Mohl bych jmenovat další, ale vypíchnul jsem ty, které jsou nejklíčovější.

S Kalouskem se domluvíme

HN: Proč se pořád hádáte s Miroslavem Kalouskem? Spor o povodňovou daň, o zákoník práce... Proč se to nelepší?

Já myslím, že se to lepší. Jsem přesvědčen že si na sebe zvykneme. Jde nám nepochybně o tu samou věc. Všimněte si, že jste se při výčtu zarazil v poměrně dávné minulosti.

HN: Tak budu pokračovat. Kalouskovo ministerstvo financí poslalo na Úřad vlády kontrolu, která má zkoumat hospodaření z doby českého předsednictví EU. Hlavně odbor, který měl na starosti Alexandr Vondra. Tedy nynější ministr obrany, který prověřuje zakázky, na kterých vydělal Kalouskův přítel Richard Háva.

Já si ty informace prověřuji, a pokud by se ukázalo, že ta kontrola je účelový krok, tak by mě to znepokojovalo. Ale zatím takové informace nemám.

HN: Jak si to prověřujete?

Zjišťuji si fakta. Třeba kdy se o tom rozhodlo, zda je to skutečně ojedinělý krok ve vztahu k Úřadu vlády.

HN: To si nemusíte zjišťovat. Taková kontrola tady nebyla deset let.

To říkáte vy.

HN: Takže byla?

Já říkám, že si shromažďuji fakta. Až je budu mít, udělám si úsudek.

HN: Věděl jste o tom, že na Úřad vlády jde kontrola?

Věděl. Ale ne předem.

HN: Společně jste se nakonec dohodli na řešení solárního boomu. Tedy i na jeho zdanění. Co když vám úsměv vydrží jen do první prohrané arbitráže?

Jsem přesvědčen, že arbitráže neprohrajeme. Máme právní analýzy. Hranici daní pro solární elektrárny jsme nastavili tak, aby byla zachována rentabilita, se kterou se počítalo při schvalování zákona (návratnost 15 let - pozn. red.) Tady vznikl obor, kde se podniká bez rizika. A stát má právo trvat na tom, aby plánovaná rentabilita byla dodržena. Nemůže z toho být Klondike.

HN: Václav Klaus řekl, že pokusy vlády srazit ceny jsou zoufalé příštipkaření a přelévání peněz z jedné kapsy do druhé...

My se ale pohybujeme v absurdním světě nařízených cen, privilegovaného a nesmyslného odvětví. V této zemi nikdy nebudou obnovitelné zdroje reálnou alternativou na trhu energií. Je to výmysl, je to euromóda, je to něco, co jsme nuceni přijmout, přežít a zaplatit. A můžeme se bavit o tom, jestli jako daňoví poplatníci nebo spotřebitelé. Samotná myšlenka pevně stanovených cen je úplně bizarní. Je to socialistický absurdní model totálně deformovaného trhu. Jsme v pasti vytvořené nesmyslnou environmentalistickou politikou, která se stala modlou.

HN: Jsou tu další pasti?

Obávám se, že průšvihům není konec. Velmi podobné hraně se blížíme v oblasti spalování biomasy. I proto budu požadovat, aby se na ni zaměřila monitorovací komise. Zatím to sice není tak dramatické, ale to původně nevypadalo ani u solárních elektráren. Musíme být obezřetní.

HN: Máte už od Energetického regulačního úřadu nějaký signál hrozícího průšvihu?

Zatím ne, ale po zkušenostech, které mám, bych se nespoléhal jenom na tento úřad. Jako předseda vlády mám i jiné nástroje na získávání informací.

HN: Naznačujete že je čas odvolat předsedu ERÚ Fiřta?

Až skončí epizoda s fotovoltaikou, tak jeden z klíčových kroků, který čeká vládu, je analýza fungování ERÚ v posledních dvou letech. Zatím nebudu říkat silná prohlášení, ale důvod zanalyzovat si práci ERÚ tady je.

HN: Podle toho co víte teď: pracoval úřad dobře?

Nemusel mít všechny informace, které upozorňují na provázání jistých podnikatelských skupin, které se z oblasti veřejných zakázek přesunuly do oblasti fotovoltaiky. A které se teď velmi čile začínají angažovat v oblasti biomasy. Já ty informace nyní mám. Nacházíte tam pořád ty stejné lidi.

HN: O kom mluvíte?

Nebudu to specifikovat. Nedělají nic nelegálního. Jen využívají absurdního světa, který byl vytvořen podporou alternativních zdrojů energie.

HN: Jak se díváte na kroky ČEZ, který jako by najednou zjistil, že na spoustu věcí nemá peníze? ČEZ bude muset promptně zareagovat na změněnou situaci. Jednal, jako by nebyla ekonomická krize. Vedení této společnosti má zástupcům majoritního akcionáře, tedy státu, hodně co vysvětlovat.

HN: Je pozice šéfa ČEZ Martina Romana pevná?

Nevidím bez analýzy žádné chyby, na základě kterých bych měl v tuto chvíli právo konstatovat, že není. Ale budu chtít vysvětlení celé řady kroků, především objasnění, co dál. Protože to má vazbu na Temelín, na dlouhodobou energetickou perspektivu země, na energetickou bezpečnost. To je strategická otázka.

HN: Mluvíte v souvislosti s tendrem na dostavbu Temelína o "mezinárodněpolitických rizicích". Ale váš ministr průmyslu Martin Kocourek v Moskvě slíbil, že rozhodovat bude jen cena a bezpečnost projektu. Jak to jde dohromady?

Takto to nebylo řečeno. Pan Kocourek respektuje politiku vlády a ví, že ten projekt má více dimenzí než jen cenu.

HN: Takže to Rusům neslíbil?

Ne. Tam došlo k úsměvným okamžikům, kde se oni pokoušeli něco podsunout do závěrečného dokumentu a podobně. Takže nevydávejme ruské wishfullthinking (přání otcem myšlenky - pozn. red.) za něco, co se opravdu stalo.

Liana Janáčková není rasistka

HN: Co pro vás bude úspěchem v senátních volbách?

Nechceme levicový senát. To je společný úkol koalice. U ODS průměrný výsledek bývá 8 až 9 křesel. Byly pouze dvě výchylky. Nahoru v roce 2004 a dolů v roce 2008. Budu spokojen se standardním výsledkem.

HN: Trvá stále ještě vaše podpora Lianě Janáčkové?

Ano, trvá.

HN: Přesto, že rozesílá v kampani zápalky, což může kdekdo pochopit jako odkaz na žhářskou kauzu z Vítkova?

Není to od ní chytré, ale ta věc s konkrétní soudní kauzou vůbec nesouvisela. To byste pomalu musel tvrdit, že každý trafikant, který prodává zápalky podporuje vítkovské žháře.

HN: Problém je v tom, že to dělá politička, která kandiduje v regionu, kde se žhářský útok stal a která v minulosti sama sebe označila za rasistku.

To řekla v nadsázce. Já paní senátorku Janáčkovou za rasistku nepovažuji.

HN: Řekl jste jí, co si o její kampani myslíte?

Ano. Ale byl to osobní rozhovor a nevidím důvod cokoli z něj zveřejňovat.

Obávám se, že průšvihům není konec. Podobné situaci se blížíme v oblasti spalování biomasy. Zaměří se na ni monitorovací komise.


Petr Nečas

Narodil se 19. 11. 1964 v Rožnově pod Radhoštěm. Původním vzděláním fyzik. Od roku 1996 je poslancem za ODS, v poslední Topolánkově vládě byl tři roky ministrem práce. V roce 2002 jen o dva hlasy prohrál souboj s Mirkem Topolánkem o post šéfa ODS, poté se však stal jedním z jeho největších spojenců. Po pádu vlády si jej ODS vybrala za volebního lídra. V červnu byl zvolen předsedou strany a v červenci se stal premiérem. Petr Nečas je ženatý, má čtyři děti.FOTO: HN VÁCLAV VAŠKŮ

AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů