Pátek, 29. března 2024

Péče o přírodní vodní plochy - Brněnská přehrada

Společnost ASIO, spol. s r.o. uzavřela letos v únoru smlouvu s generálním dodavatelem IMOS, a.s. na provedení některých prací na projektu Realizace opatření na brněnské údolní nádrži.

Péče o přírodní vodní plochy - Brněnská přehrada

V současné době se provádí a také hodně diskutuje o dvou, společností ASIO realizovaných opatřeních, a to aeraci a dávkování koagulantu na vtoku do nádrže. Jedná se o významné aktivity, které v projektu zásadním způsobem mění vodní prostředí přehrady s cílem zabránit masovému rozvoji sinic, který způsobuje známé zelenání brněnské přehrady v minulých letech. Jedná se o první takovýto projekt v ČR a je předmětem diskuzí i polemik odborné i laické veřejnosti. K uvedeným opatřením alespoň stručně:

Dávkování koagulantu (síran železitý) má za cíl vysrážet přitékající fosfor, který je hlavní živinou pro sinice. Dávkování se provádí pod vodní hladinu, v lokalitě Veverská Bítýška. Koagulant je umístěn v celkem třech nadzemních nádržích, dávkovacím čerpadlem je dávkována požadována dávka v závislosti na momentálním průtoku v řece. Účinnost srážení je cca na úroveň 10% z přitékajícího fosforu. Přehled o momentálním stavu hladiny, průtoku v řece, průběhu dávkování a stavu koagulantu v nádržích je možné sledovat in-line po internetu.
asio
Aerace, tedy provzdušňování by se mělo správněji nazývat prokysličování, protože z celkem dvaceti tzv. aeračních věží je patnáct, které dopravují okysličenou vodu z vrchních vrstev do spodních. Pět věží dopravuje do spodních vrstev směs vzduchu a vody a prokysličení je zajištěno zejména vzduchem, který je do proudící vody vháněn kompresorem. Všechny věže jsou pod hladinou, nejsou tedy vidět, označeny jsou bójemi. Elektrozařízení, kompresory, rozvodné skříně a datové zařízení pro přenos jsou umístěny v celkem čtyřech kontejnerech na břehu přehrady. Účelem je prokysličit spodní anoxickou vrstvu nade dnem, čímž se výrazně eliminuje schopnost sinic konzumovat zbylý fosfor usazený na dně. Ve spodní vrstvě, cca 0,5 - 1,0 metru nade dnem jsou umístěny sondy, které kontinuálně měří množství kyslíku, jehož hodnota by neměla klesnout pod 2 mg/l. Provoz všech věží, poruchová hlášení i stav kyslíku je opět dálkově přenášen tak, aby bylo možné reagovat co nejrychleji na nenadálé stavy.
asio
asio
V posledních týdnech probíhaly v médiích rozporuplné informace o prováděných opatřeních, které s odstupem času vykrystalizovaly do následujících zpráv:
Kvalita vody v Brněnské přehradě je tak dobrá, že to nemá srovnání s obdobím za posledních deset až dvacet let, Krajská hygienická stanice nebyla nucena zakázat letos v Brněnské přehradě koupání tak jak tomu bylo v minulých letech a dokonce se kvalita vody v průběhu letní sezony zlepšila.
asio

Jak tomu bylo loni, se můžete podívat opět na informace KHS Brno, i když loni byla situace trochu odlišná, protože přehrada byla upuštěná. Informace z předloňska a starší nejsou veřejně přístupné, ale zákaz koupání v červenci byl téměř pravidlem.
asio
Diskuze ohledně tohoto projektu se vede i po stránce investičních a provozních nákladů. Celkové investiční náklady na provedení všech pěti opatření se pohybují v úrovni cca 200 milionů korun, provoz se odhaduje řádově na jednotky milionů korun ročně. Tolik tedy asi stojí přehrada bez sinic a bezpečné koupání. Je to mnoho, nebo málo? Záleží na tom, jak se na tyto náklady podíváme. Jedním ze srovnání je např. postavení jedné čistírny odpadních vod a oddílné kanalizace v jedné obci se dvěma tisíci obyvatel. Podle stávajících přehledů žádostí o dotace z OP ŽP se investiční náklady na výstavbu ČOV a kanalizace pohybují v obcích s počtem obyvatel cca 2000 kolem 150 - 250 milionů Kč. Provozní náklady na ČOV a kanalizaci jsou potom řádově v jednotkách milionů korun, které jsou zahrnuty ve stočném pro jednotlivé obyvatele. Náklady na čištění přehrady jsou tedy srovnatelné s jednou čistírnou a kanalizací v jedné obci. Perspektivně je provoz opatření na brněnské přehradě plánován na 3-5 let, je možné, že i více. V průběhu této doby je nutné, aby se začaly realizovat projekty v celém povodí brněnské přehrady. Nejsou to jen čistírny odpadních vod a kanalizace v obcích (max. 50% dotace fosforu do nádrže), ale i správné obdělávání zemědělských ploch a ošetřování půd hnojivy, protierozní opatření, atd.

Projekt Realizace opatření na brněnské údolní nádrži považujeme za účelný a správný začátek managementu celého povodí brněnské přehrady, jehož pokračování je jedinou logickou cestou k lepšímu životnímu prostředí.

Ing. Roman Sládek

ASIO, spol. s r.o.
POB 56, Tuřanka 1
627 00 Brno

Tel.: 548 428 111
E-mail: sladek@asio.cz
www.asio.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů