Pátek, 29. března 2024

Prunéřov - Drobil jde na ruku ČEZ

Podivné kompenzace za emise z obnovených bloků elektrárny. Starosta Klášterce: Nechám si to od ČEZu vysvětlit.

Prunéřov - Drobil jde na ruku ČEZ

Ministerstvo životního prostředí se buď nechalo ČEZem napálit, nebo je ministr Pavel Drobil (ODS) vůči energetickému gigantu hodně vstřícný.

Jako kompenzační opatření za emise, které ČEZ vyprodukuje tím, že při obnově tří bloků uhelné elektrárny v severočeském Prunéřově nepoužije technologii s nejvyšší účinností, schválil Drobilův úřad minulý týden opatření, která žádnými ústupky nejsou.

Jsou to jen kroky, které by ČEZ kvůli omezeným zásobám uhlí, přísnější legislativě, která má platit od roku 2016, ale i emisním povolenkám stejně udělal. Tedy s výjimkou vysázení 200 000 stromů.

Tvrdá jednání podle Drobila

To, že ČEZ emise kompenzuje, bylo přitom podmínkou v dubnu vydaného hodnocení dopadu stavby na životní prostředí (EIA).

"Začala tvrdá jednání a ČEZ se hodně bránil. Nezbaštili jsme jeho první návrh. Dotlačili jsme jej k významným kompenzacím," líčí jednání Drobil. Ministr tvrdí, že nejstarší a "nejšpinavější" bloky elektrárny, která je jedním z největších tuzemských znečišťovatelů, budou právě jako kompenzace odstaveny v roce 2018. To je podle něho o pět let dříve, než se doposud počítalo. Drobil totiž bez výhrad přistoupil na verzi ČEZ, že chtěl prunéřovskou jedničku provozovat až do roku 2023. Doposud se ale počítalo s jejím odstavením už v roce 2018.

"ČEZ dlouhodobě plánoval zavřít ji už v roce 2015," upozorňuje právník Jan Šrytr z Ekologického právního servisu.

"Nevím, proč ministerstvo akceptovalo, že to udělá o tři roky později a vydává to za úspěch. Buď o tom ti noví lidé nic nevědí, nebo jdou na ruku ČEZu, " dodal.

Náměstek Ivo Hlaváč prý ale o odstavení nejstarších bloků Prunéřova v roce 2015 nikdy neslyšel. "Všechno, co jsem viděl během vyjednávání, hovořilo o roce 2023. O roce 2015 jsem nikdy v této souvislosti nic relevantního nečetl," řekl HN.

Vysvětlivka po dotazu HN

Ještě před pár dny se přitom stačilo podívat na stránky energetického gigantu. "Na přelomu let 2015 a 2016 hodlá ČEZ zcela ukončit provoz elektrárny Prunéřov I. Tato elektrárna by po roce 2015 bez zásadní rekonstrukce nevyhovovala zpřísněným ekologickým parametrům podle nové legislativy. Navíc by pro ni v dole Libouš nebyl na potřebnou dobu provozu dostatek uhlí," píše sám ČEZ.

Tato informace je na stránkách i nyní. Poté, co se na ni HN společnosti ptaly, však přibyla vysvětlivka. Plán odstavování elektráren prý byl před dvěma lety aktualizován a Prunéřov I podle něj skončí až v roce 2023.

Zásoby uhlí se ale nezvětšily, platit by od roku 2016 měly i přísnější emisní limity a ČEZ do obnovy jedničky investovat nechce. Takže ji stejně bude muset po roce 2015 výrazně utlumit, anebo zavřít. Pokud se tedy nespoléhá na to, že si na její další provoz vylobbuje výjimku. Zvláštní je také to, že se informace o odstavení nejstarší části Prunéřova až v roce 2023, jestliže tedy existovala, nedostala za dva roky ani ke starostům měst, která leží v těsné blízkosti elektrárny.

"Počítáme s tím, že bude odstavena v roce 2015. Obnovu tří bloků dvojky jsem podporoval, ale bylo to ve vazbě na ukončení provozu jedničky," řekl ve středu HN starosta Klášterce nad Ohří Jan Houška. "Nechám si to od ČEZu vysvětlit. Budu chtít vědět, proč došlo k posunu skončení provozu na rok 2018 a jaký to bude mít vliv," dodal.

AUTOR: Hana Škodová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů