Pátek, 29. března 2024

Rada pro druhotné suroviny chce školit specialisty na recyklaci

Rada pro druhotné suroviny chce školit specialisty na recyklaci

Zlepšit využívání druhotných surovin v Česku by měl nový rekvalifikační obor, který bude školit specialisty pro jejich recyklaci. Shodla se na tom Rada pro druhotné suroviny a odpady, která je součástí tripartity, informoval dnes ČTK mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček. Rekvalifikační obor by mohl být nabízen zájemcům v Česku už příští rok.

"Česká republika se v rámci Evropské unie zavázala co nejefektivněji nakládat s druhotnými surovinami a podporovat jejich využití pro další výrobu," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Podle něj by k tomu mohlo přispět zavedení nové dělnické specializace zaměřené na nakládání s druhotnými surovinami a odpadem.

"Tato nová specializace by navíc svým absolventům přinášela další výhody v tom, že by se měla univerzálně uznávat ve všech členských státech Evropské unie," dodal Kocourek. Podle něj by první rekvalifikační kurzy mohly odstartovat už v průběhu příštího roku.

Rada pro druhotné suroviny vedle toho doporučila vytvoření národní platformy pro oblast využívání primárních a druhotných surovin ve vazbě na energetickou politiku státu. Rada se také zabývala přípravou strategického dokumentu pro oblast využívání druhotných surovin a projednala přípravu právních předpisů v oblasti zpětného odběru výrobků a odpadů.

Členy Rady pro druhotné suroviny a odpady jsou zástupci ministerstev průmyslu a obchodu, financí, životního prostředí a zdravotnictví, dále představitelé Českého statistického úřadu, Asociace krajů, Svazu měst a obcí, Asociace samostatných odborů, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, Českomoravské konfederace odborových svazů a Svazu průmyslu a dopravy. Rada je poradním orgánem pracovního týmu pro hospodářskou politiku Rady hospodářské a sociální dohody ČR.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů