Úterý, 19. března 2024

Německo zvýšilo povolený podíl biosložky v benzinu na 10 procent

Německo zvýšilo povolený podíl biosložky v benzinu na 10 procent

Německá vláda dnes rozhodla o zvýšení maximálního povoleného podílu biosložky v benzinu na deset procent z dosavadních pěti procent. Změna bude platit od ledna 2011, sdělila vláda. Zvyšováním podílu biolihu v benzinu chce Německo vyhovět cílům Evropské unie.

EU chce do roku 2020 získávat deset procent pohonných hmot z obnovitelných zdrojů a hlavním nástrojem je právě přimíchávání biopaliv. Původním vyhlašovaným cílem bylo ochránit klima a snížit závislost na dovážené ropě, série vědeckých studií však schopnost biopaliv plnit tyto cíle vážně zpochybnila. Poukázala naopak na poškozování přírody v důsledku jejich produkce a většina zelených organizací ve světě už používání biopaliv odmítá. Přimíchávání biopaliv, jejichž nástup v roce 2008 podle expertů výrazně přispěl ke světové potravinové krizi, tak kromě politiků podporují už jen jejich producenti v čele se zemědělci.

Podle analytiků podpoří zvýšení podílu biosložky v benzinu německou poptávku po obilninách a cukrové řepě, což jsou v Německu hlavní zdroje produkce biopaliv. Silná však bude také konkurence dováženého bioetanolu, třebaže EU plánuje jeho dovoz omezovat ekologickými certifikáty.

Německo loni spotřebovalo k produkci biolihu kolem 1,2 milionu tun obilnin z celkové sklizně 43,9 milionu tun. Z loňské sklizně cukrové řepy v objemu 25,9 milionu tun šla na produkci biolihu téměř desetina.

Bioetanol také podle některých výzkumů poškozuje motory starších automobilů. Německé ministerstvo životního prostředí k tomu uvedlo, že používat paliva s vyšším podílem biosložky bude moci asi 90 procent německých automobilů. Každá čerpací stanice v zemi bude muset zřetelně vyznačit aktuální podíl bioetanolu ve svém benzinu.

Česká vláda od června zvýšila podíl povinného přimíchávání biosložek do benzinu ze 3,5 procenta na 4,1 procenta a u motorové nafty ze 4,5 procenta na šest procent. Biosložka se podle evropské směrnice povinně přimíchává do nafty od září 2007 a do benzinu od začátku roku 2008.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů