Sobota, 20. dubna 2024

Na Světelsku a Humpolecku budou prověřeny staré skládky

Na Světelsku a Humpolecku budou prověřeny staré skládky

V okolí Světlé nad Sázavou budou prověřeny čtyři staré skládky. Dotaci na analýzu vlivu letité skládky průmyslových odpadů získala také Proseč na Pelhřimovsku. Samosprávy chtějí zjistit, zda průsaky z těchto ekologických zátěží neohrožují podzemní vodu a nedaleké toky. Oba projekty celkem za 5,5 milionu korun mají slíbenou podporu z operačního programu Životní prostředí. Vyplývá to z údajů na internetu a z informací, které ČTK poskytli zástupci radnic.

Analýzu rizik vlivu skládek na podzemní vodu a řeku Sázavu v katastrálním území Světlé nad Sázavou zajistí Svazek mikroregionu Světelsko. Zkoumat se budou čtyři lokality, které dřív sloužily k ukládání komunálního i průmyslového odpadu. Dvě skládky byly později rekultivovány. Průzkum za 3,8 milionu korun by měl začít v příštím roce. "Na základě výsledků průzkumu by se podnikly další kroky pod vedením odborníků, zabývajících se touto problematikou," doplnil předseda svazku Jaroslav Štefáček.

Do lomu u obce Proseč se před lety vozily odpady z jednoho humpoleckého strojírenského podniku. "Kdysi se to tam čistilo, ale nemělo to moc cenu. Asi osm let je to úplně nechané. Jsou tam jen vrty, ze kterých jednou za čas někdo vezme vzorek," přiblížil současný stav území prosečský starosta Petr Žatečka.

Proseč získala dotaci na analýzu za 1,7 milionu korun, která prověří, zda průsaky ze skládky neohrožují vodohospodářsky chráněné povodí Želivky. Pokud se nebezpečí potvrdí, bude se obec snažit sehnat další dotace na vyčištění skládky.

Příslib evropské dotace na odstraňování starých ekologických zátěží získalo v minulém měsíci také Nové Město na Moravě. Analýza za 2,8 milionu korun bude provedena u Zichova rybníka. Město by chtělo tento rybník odbahnit. Nejprve se ale musí zjistit, zda bahno nebylo kontaminováno látkami z nedalekého strojírenského podniku.

Podle údajů kraje se na Vysočině nacházejí desítky starých ekologických zátěží a kontaminovaných míst charakteru starých skládek a průmyslových objektů. Největší ekologická havárie, skládka v Pozďátkách na Třebíčsku, se právě likviduje. Ze skládky léta unikala voda znečištěná kyselinou sírovou a těžkými kovy. Během půl roku od zahájení sanace bylo z tohoto území vyvezeno přes 30.000 tun kontaminované zeminy. Práce za půl miliardy korun budou zcela dokončeny dubnu 2012. I tento projekt z větší části zaplatí unie.

Odstranění nebezpečné skládky u Nového Rychnova na Pelhřimovsku stálo před dvěma lety 37 milionů korun. Peníze pocházely z EU a od kraje Vysočina. Skládka ohrožovala zásoby podzemní pitné vody pro městys Dolní Cerekev.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů