Čtvrtek, 25. dubna 2024

Slovensko obnovilo resort ministra životního prostředí

Slovensko obnovilo resort ministra životního prostředí

Slovensko má ode dneška opět ministra životního prostředí, prezident Ivan Gašparovič jím jmenoval Józsefa Nagye. Tento resort v rámci úspor sloučila bývalá vláda Roberta Fica s ministerstvem zemědělství, nový středopravý kabinet premiérky Ivety Radičové ale jeho činnost opět obnovil.

Nový ministr, který doposud na ministerstvu zemědělství zastával post státního tajemníka pro oblast životního prostřední, si za svůj cíl vytkl protipovodňová opatření a odstraňování starých ekologických zátěží.

Nagy v minulosti také tvrdil, že se pokusí získat doplatek 15 milionů eur (téměř 370 milionů korun) za emisní povolenky, které Slovensko údajně nevýhodně prodalo. Právě prodej emisních kvót patřil k nejspornějším rozhodnutím bývalého resortu životního prostředí.

Nynější koalice chtěla ministerstvo životního prostředí obnovit od září, prezidentské veto to ale zmařilo. Prolomení veta umožnilo resort obnovit od listopadu.

Obdobně z popudu Ficova kabinetu zaniklo i ministerstvo výstavby. Bývalá vláda tak chtěla ušetřit ročně až 13,28 milionu eur (asi 326 milionů Kč). Podle médií se však počet státních úředníků zrušením obou ministerstev prakticky nezměnil, a úspory tudíž byly stěží měřitelné.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů