Úterý, 19. března 2024

Nový objev města: lesní mateřské školy

Nový objev města: lesní mateřské školy

Brno - Les je jedno velké hřiště a příroda moudrá učitelka. Takové je hlavní motto takzvaných lesních mateřských škol, které se objevily poprvé před půl stoletím v Dánsku. První takové školky zřejmě začnou brzy fungovat také v Brně.

Zatímco v běžných mateřských školách tráví děti čas v budovách a do přírody chodí jen v přesně vymezených hodinách, v lesních je tomu naopak. "Pedagogové připravují program pod širým nebem, který přirozeně navazuje na roční období a místo, kde školka je," uvedla Tereza Vošahlíková. Právě tato žena se prostřednictvím internetových stránek www.lesnims.cz snaží se svými spolupracovníky propagovat myšlenku lesních školek v České republice.

Brněnští rodiče, jimž se výchova dětí v přírodě zamlouvá, mohli zatím vozit potomky jen do lesního klubu u Tišnova na Brněnsku. "Z pětačtyřiceti rodin, jejichž děti k nám chodí, jich třetina dojížděla z Brna. Právě kvůli velkému zájmu jsme začali plánovat, že podobný projekt zahájíme i v Brně," řekla Karolina Krátká z Lesního klubu Tišnovsko.

Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů