Čtvrtek, 28. března 2024

Týrání zvířat už snad nebude skoro beztrestné

Nedostatečné tresty za týrání a nehumánní usmrcování zvířat ve vinících i společnosti jen posilují pocit, že zvíře je pouhá věc. Koneckonců právě jako poškozování cizí věci se často velmi brutální týrání psů a koček klasifikuje. Blýská se s prvními nepodmíněnými tresty na lepší časy?

Týrání zvířat už snad nebude skoro beztrestné

"Jedním z motivů vedoucích soud k úvaze o druhu a výši konkrétního trestu ukládaného za spáchaný zločin je kromě účelu represivního a výchovného také otázka generální prevence.

Pokud však šlo o týrání zvířat, nejrůznější trestné činy, kdy pachatelé z velmi nízkých pohnutek a často pod vlivem alkoholu a často trýznivým způsobem usmrtili pejsky nebo jiná zvířata, soudy většinou tento skutek zatím vyhodnocovaly jako trestný čin s ukládaným trestem peněžitým, maximálně s podmínkou.

Konečně teď - zdá se - došlo k jistému průlomu v názoru soudů, když okresní soud nedávno za zabití psa -tedy právní terminologií řečeno za trestný čin týrání zvířat a poškozování cizí věci (sic!) - uložil pachateli trest nepodmíněný a viník tak půjde na několik měsíců do vězení. Podle mě plným právem. Život psovi sice už nikdo nevrátí a bolest jeho majitelů to nezmírní, ale jako výše zmíněná generální prevence by to mohlo a mělo odradit případné další surovce, aby od svého jednání ustoupili s vědomím představy, že i za zabití "jenom" zvířete půjdou od soudu "natvrdo" do vězení." uvádí právník Jiří Němec v dopisech Hospodářských novin.

Viníci za mřížemi

Podle statistik Ministerstva spravedlnosti ČR je každým rokem z trestného činu týrání zvířat obviněno v průměru 30 osob. Přibližně polovina z nich je souzena. K nepodmíněnému trestu odnětí svobody bylo za poslední čtyři roky odsouzeno pouze pět lidí. Ostatní pachatelé obvykle dostanou trest podmíněný, trest obecně prospěšných prací, jsou zproštěni obžaloby či je případ řešen pouze jako přestupek.

Na deset měsíců do věznice s ostrahou byl odsouzen mosteckým okresním soudem devětadvacetiletý František Erlitz z Litvínova - Janova za mnohonásobné zranění psa sekáčkem na maso. Pes uhynul druhý den na následky neošetřených poranění a masivního krvácení. Rozsudek zatím není pravomocný.

Tři měsíce stráví ve vězení také muž, který na sklonku loňského roku v Kostelci nad Labem utloukl psa. Zvíře před smrtí krutě týral - příčinou smrti bylo oběhové selhání v následku vnitřního krvácení z natržených jater. Mrtvého psa pak hodil mezi odpadky do kontejneru. Pachatel zřejmě psa ubil v afektu nebo pod vlivem alkoholu, násilí přitom bylo opakované.

Dalším potrestaným tyranem je Patrik Voříšek z Petrohrad na Podbořansku, který utopil svou fenku v rybníce s kameny na krku i svázaných nohou. Na tento čin se podle svých slov připravoval, provedl ho úmyslně a bez afektu. Do vězení půjde na šest měsíců.

Zákon a týrání

Přestože týrání je v zákoně poměrně přesně vymezeno, nepodmíněný trest čeká jen tyrany, jejichž trestný čin byl spáchán obzvlášť surově, opakovaně, plánovaně či na více zvířatech. Co vše tedy považuje za týrání zvířete zákon?

  • Nutit zvíře k výkonům, které neodpovídají jeho fyzickému stavu a biologickým schopnostem a prokazatelně překračují jeho síly
  • Omezovat výživu zvířete
  • Omezovat pohyb nutný pro určitý druh zvířete, pokud by omezení způsobilo utrpení
  • Chovat zvířata v nevhodných podmínkách nebo tak, aby si sama nebo vzájemně způsobovala utrpení
  • Provádět chirurgické zákroky za účelem změny vzhledu zvířete
  • Zacházet se zvířetem, přepravovat je nebo je pohánět způsobem, který vyvolává nepřiměřenou bolest, utrpení nebo poškození zdraví anebo vede k jeho neúměrnému fyzickému vyčerpání
  • Bezdůvodně usmrtit zvíře (důvody k usmrcení naleznete ve zmiňovaném zákonu)

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů