Pátek, 19. dubna 2024

Zelená, která stojí za podporu

Zelená, která stojí za podporu

Stát pozastavil přijímání žádostí o granty v Zelené úsporám - program, který účinně snižuje závislost českých domácností na ruském plynu i uhelných dolech. Julie Hrstková coby exemplární úspěch chválí také ekonomické výsledky: peníze zůstaly doma a udržely asi 30 000 pracovních míst. Příčina prý tkví hlavně v zahraniční kontrole: "Čím to? Zelenou úsporám zaplatili koupí povolenek Japonci - a všechny projekty s ní spojené si pak i ohlídali." (Překvapivě levná zelená, HN 23. října).

Japonský dohled nesporně pomohl, přinejmenším s odháněním politického nátlaku na jiné použití peněz za emisní povolenky. Nicméně je fér dodat, že Zelená úsporám byla od začátku dobře promyšlená. Pro ty, kdo sledovali její vznik, úspěch nebyl překvapením. Experti ministerstva i Státního fondu životního prostředí se opravdu viditelně snažili. Je to také poučení propříště. Chytré zadání a cílevědomá snaha, aby program šlapal, plus dobrá kontrola, aby se penězi neplýtvalo - a začnou se dít věci.

České možnosti zateplování domů jsou pětkrát větší než veškerá energie, kterou bychom získali rozšířením uhelných dolů na Mostecku a bouráním dalších obcí. Stát by proto měl na úspěch Zelené úsporám navázat. Může vytvořit Fond energetické nezávislosti, kam investuje výnosy z aukcí emisních povolenek od roku 2013 a ze kterého pomůže zateplit většinu českých budov. Dům po domu, rok po roku. Domácnosti tak ušetří tisíce korun ročně.

Martin Sedlák, Hnutí Duha

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů