Pátek, 19. dubna 2024

Hasičská technika: Tunelový ventilátor Rosenbauer RMV 2500

Hasičská technika: Tunelový ventilátor Rosenbauer RMV 2500

Přívěsný tunelový ventilátor Rosenbauer RMV 2500 z vybavení HZS Moravskoslezského kraje byl pro tento sbor zakoupen především pro případný zásah v dálničním tunelu Klimkovice.

Mohutný přívěsný ventilátor je dislokován na stanici HZS MSK v Ostravě - Zábřehu a pro jeho přepravu je vyčleněn kontejnerový automobil MB Atego 4×2.2. Je napevno uložen na dvounápravovém přívěsu. Ventilátor je poháněn přeplňovaným, kapalinou chlazeným čtyřválcovým naftovým motorem Deutz BF4M2012C s mechanickým vstřikovacím čerpadlem a chladičem plnícího vzduchu o výkonu 126 koní při 2500 ot/min.

Průměr ventilátoru je 1600 mm, vrtule má osm lopatek. Maximální rychlost vzduchu, proudícího z ventilátoru, je 133 km/h, proteče jím ho až 213 miliónů litrů za hodinu.

Celý přívěs s ventilátorem, který je na něm uchycený napevno, je dlouhý 5200 mm, široký 2180 mm.

Ventilátor je osazen rovněž zařízením pro výrobu vodní mlhy. Voda je vstřikována tryskami do výstupu ventilátoru, díky čemuž ji lze dopravit ve formě jemné vodní mlhy až do vzdálenosti 70 metrů. Maximální průtok trysek je 150 litrů za minutu při tlaku 10 barů.

ZDROJ: www.pozary.cz, autor J.Kozák, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů