Pátek, 19. dubna 2024

Jak šetřit energií v domácnosti: rady Evropské komise

I malými změnami můžete přispět k boji proti globálním

klimatickým změnám - a ještě ušetříte peníze za účty za elektřinu a vytápění! Článek přináší jednoduché tipy pro šetření energií, vodou či pro snižování množství produkovaného odpadu.

Jak šetřit energií v domácnosti: rady Evropské komise

Jak snížit spotřebu tepla

  • Ztlum topení. Snížením teploty jen o pouhý 1°C můžete ušetřit 5 až 10 % rodinných nákladů na energii a zamezit vzniku až 300 kg emisí CO2 na domácnost a rok.
  • Naprogramujte termostat tak, aby byl v noci nebo když nejste doma nastaven na nižší teplotu, a v době, kdy se probouzíte nebo se vracíte domů, teplotu opět zvyšte. Výdaje za vytápění tím můžete snížit o 7 až 15 %.
  • Vyměňte stará jednovrstvá okna za okna s dvojitým sklem. Tento krok sice vyžaduje počáteční investice, ale ztráty tepla okny se tak sníží na polovinu a dlouhodobě se tato investice vyplatí. Pokud se rozhodnete pro to nejlepší, co trh nabízí (okna s dřevěnými rámy a dvojitým izolačním sklem a meziprostorem vyplněným argonem), můžete tepelné ztráty snížit o více než 70 %.
  • Nenechávejte unikat teplo z bytu dlouhou dobu. Když doma větráte, otevírejte okna pouze na několik minut. Pokud byste celý den nechali okno pootevřené, pak by energie potřebná k udržení tepla uvnitř místnosti během šesti chladných měsíců (venkovní teplota 10°C nebo méně) způsobila emise téměř 1 tuny CO2.
  • Zařiďte si dobrou izolaci svého domu. Je to jeden z nejúčinnějších způsobů, jak snížit emise CO2 a dlouhodobě ušetřit energii. Ztráty tepla zdmi, střechou a podlahou obvykle představují více než 50 % celkových tepelných ztrát. Proveďte izolaci boilerů, potrubí ústředního topení, všech výklenků ve stěnách a za radiátory nainstalujte hliníkovou fólii.
  • Přemístěte chladničku a mrazicí box- v případě, že je máte umístěny hned vedle sporáku nebo kotle, spotřebují mnohem více energie, než kdyby stály samostatně. Když je například postavíte do horké suterénní místnosti, kde je teplota 30 až 35°C, spotřeba energie se téměř zdvojnásobí a způsobí navíc 160 kg emisí CO2 ročně v případě chladničky a 320 kg CO2 u mrazáku.
Snížením teploty o pouhý 1°C můžete ušetřit 5 až 10 % rodinných nákladů na energii a zamezit vzniku až 300 kg emisí CO2 na domácnost a rok.
  • Pravidelně odmrazujte starou chladničku nebo mrazicí box. Ještě lepší je nahradit je novějšími modely, které se odmrazují automaticky a mají až dvojnásobně větší energetickou účinnost než jejich předchůdci. Když kupujete nové spotřebiče (nejen ledničky, ale i pračky, myčky nádobí atd.) vybírejte si přístroje označené jako evropská třída A+, což znamená, že jsou velmi účinné - ale zároveň porovnejte spotřebu energie jednotlivých spotřebičů ve třídě A+, protože se může lišit.
  • Dávejte pozor, jak spotřebiče nastavíte. Pokud nastavíte chladničku na nejchladnější režim, nebudete tím jen spotřebovávat více energie, ale potraviny vám stejně nevydrží čerstvé déle, protože mohou zmrznout a zkazit se.
  • Nedávejte do chladničky horké nebo teplé potraviny. Energii ušetříte, když je nejprve necháte vychladnout a teprve potom je dáte do chladničky.
  • Zkontrolujte, zda-li voda používaná ve vaší domácnosti není příliš horká. Termostat ohřevu vody nemusí být nastaven na více než 60°C. Totéž platí pro kotel ústředního topení. Pamatujte si, že 70 % energie odebrané domácnostmi v EU se vynaloží na vyhřívání domů a dalších 14 % na ohřev vody.
  • V důsledku lidské činnosti vzniká ročně šest gigatun oxidu uhličitého, přičemž Země je schopna recyklovat pouze tři gigatuny. Zbytek se každý rok dostane do atmosféry, čímž se posiluje skleníkový efekt. Nezapomeňte šetřit s energií!
  • Naplňte mrazničku!
    Když je mraznička plná, spotřebovává méně energie. K ochlazení plné mrazničky je zapotřebí méně energie než k ochlazení prázdné mrazničky. Pokud jste mrazničku nenaplnili, přidejte nějaké plastové láhve naplněné vodou nebo třeba jen staré noviny - dokud tento prostor nebudete potřebovat!
  • Vyčistěte zaprášené spirály v zadní části lednice, protože tak přispějete k rozptylování tepla a ke zvýšení energetické účinnosti lednice. Zaprášené spirály mohou způsobit plýtvání v podobě až 30 % elektrické energie navíc!
  • Doporučená teplota lednice je mezi 1 - 4 °C a mraznička by měla být nastavena na -18 °C. Každý stupeň pod těmito teplotami nemá žádný vliv na to, jak dobře jsou potraviny uchovávány, ale zvyšuje se tím spotřeba energie přibližně o pět procent. Dejte do lednice a do mrazničky teploměr a zjistěte, jaká je tam teplota!
  • Rozmrazujte potraviny tak, že je z mrazničky vyndáte večer předem a dáte je do lednice nebo je jednoduše necháte na kuchyňské lince. Rozmrazování neprovádějte v mikrovlnné troubě, aby vám nerostl účet za elektřinu!
  • Při praní v pračce nepoužívejte předpírání.
    Moderní pračky vám umožňují tento cyklus přeskočit, čímž ušetříte 15 % energie, která by jinak byla zapotřebí.
  • Pečte najednou!
    Když pečete oběd, proč nevyužít již rozpálené trouby a nestrčit tam také štrúdl? Ušetříte tak 50 % spotřeby plynu nebo elektrické energie!
  • Vypněte sporák nebo troubu několik minut před tím, než je jídlo hotové, a pro dokončení procesu vaření využijte zbytkové teplo.
  • Pro úsporu energie při vaření nakrájejte zeleninu na malé kousky, protože tak snížíte dobu vaření. Když chcete zeleninu povařit nebo tepelně zpracovat v páře, uvařte nejprve vodu v konvici - spíše než na plotně a použijte jen tolik vody, kolik opravdu potřebujete.
  • Vyžehlete všechno své oblečení najednou, spíše než abyste vždy žehlili jen jednu věc. Ušetříte tak energii potřebnou pro zahřátí žehličky pokaždé, když ji chcete použít.
  • Přejděte na kapesní svítilnu LED.
    Tato svítilna má životnost nejméně 100 000 hodin a bude vám sloužit více než deset let, aniž vyprodukuje nějaký odpad či znečištění!
  • V kanceláři přejděte ze starého počítačového monitoru na energeticky účinnější obrazovku LCD. Pokud obrazovku používáte až osm hodin denně, můžete ušetřit až 100 000 W za rok.

Zjistěte si průměrnou energetickou spotřebu přístrojů ve vaší domácnosti a hodnotu vyprodukovaných emisí CO2.

Další možnosti

  • Hledejte zboží s květinovým logem evropského eko-značení. Eko-značka, která znamená vynikající chování vůči životnímu prostředí, byla dosud udělena několika stům výrobků šetrným pro životní prostředí a službám z 25 skupin výrobků, například žárovkám, detergentům, počítačům a řadě domácích spotřebičů. Další informace o tom, kde naleznete "Eko-květinu", najdete na adrese http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/index_en.htm
  • Jezte místně vypěstované sezónní potraviny - pro životní prostředí je to lepší, protože plodiny pěstované v umělých ekosystémech nebo sklenících vyžadují ohromné množství energie na udržování teploty. A letecká přeprava zboží z jednoho konce světa na druhý vytvoří přibližně 1700 krát více emisí CO2 než jeho přeprava nákladním automobilem do vzdálenosti 50 km.
    Nevhodné postupy týkající se kácení lesů přispívají k odlesňování, které je zodpovědné za přibližně 20 % celkových emisí CO2.
  • Jezte zeleninu! Produkce masa vytváří mnoho CO2 a metanu a vyžaduje velké množství vody. Přežvýkavci, jako skot, ovce a kozy jsou vlastně vzhledem k tomu, jak jejich trávicí systémy zpracovávají potravu, velkými producenty metanu.
  • Při nákupu zahradního nábytku nebo jiných dřevěných výrobků se snažte zjistit, zda dřevo pochází ze zdrojů a provozů využívajících trvale udržitelné lesní hospodářství. Výrobky se značkou FSC nebo PEFC (www.fsc.org a www.pefc.org) tyto požadavky splňují. Trvale neudržitelné lesnické praktiky přispívají k odlesňování, které odpovídá přibližně za 20 % celosvětových emisí CO2. Obvykle zahrnuje vypalování lesů, které způsobuje emise CO2 a ničí jejich schopnost absorbovat CO2.
  • Zasaďte strom. Jeden strom průměrné velikosti absorbuje ročně asi 6 kg CO2, za 40 let tedy pohltí přibližně 250 kg CO2.
  • Pokud si musíte pořídit novou kopírku nebo kopírovací stroj, kupujte duplexní typ, který dokáže tisknout po obou stranách papíru. Pokud pořizujete kopie ve veřejných kopírkách, požádejte obsluhu, aby nastavili stroj na oboustranný tisk. Ušetříte energii nutnou k výrobě papíru.
  • Před vytisknutím dokumentu nebo e-mailu zvažte, zda jej opravdu potřebujete vytisknout. Evropský občan spotřebuje měsíčně okolo 20 kg papíru!
  • Ovoce a zeleninu myjte v misce s vodou, a ne pod tekoucí vodou.
    Budete tak vodou šetřit, a to tím spíše, když potom zbývající vodou zalijete pokojové rostliny.
  • Sladká voda je vzácná!
    Přibližně 97,5 % vody na Zemi je slaná voda, což znamená, že pouze 2,5 % představuje sladká voda. Více než dvě třetiny z tohoto množství je voda zmrzlá v ledovcích a polárních ledovcových čapkách. Zbývající nezmrzlá sladká voda se nachází zejména ve formě podzemní vody a pouze nepatrné procento tvoří voda v řekách, jezerech nebo ve vzduchu. Voda je vzácná, a proto ji používejte zodpovědně a neplýtvejte s ní!
  • Kapající kohoutek může způsobit plýtvání v rozsahu až jeden litr vody za hodinu.
    Za jeden týden je to tolik vody, že by se naplnila vana. Pitná voda je vzácná. Šetřete s ní!
  • Protékající záchod může způsobit plýtvání v rozsahu až 200 litrů vody za den.
    To je, jako kdybyste záchod 50krát spláchnuli. Kontrolujte, zda váš záchod neprotéká.
  • Při praní můžete šetřit s vodou tak, že budete prát méně! Než zapnete pračku, počkejte, až je zcela plná, a zkontrolujte, zda je oblečení opravdu špinavé; po jednom nošení není vždy nezbytné dát oblečení na vyprání.
  • Zalévejte zahradu pozdě večer nebo brzy ráno.
    V těchto chladnějších hodinách se voda tolik neodpařuje, a rostliny ji tak více absorbují.
  • Když necháte trávník déle růst, nebude potřebovat tolik vody.
    Když je tráva vyšší, má hlubší kořeny a zastiňuje půdu, a tak snižuje ztrátu vlhkosti.
  • Kompostujte!
    Zahajte kompostovací program a vyzvěte své sousedy a třeba i místní školu, aby se přidali ke kompostování organického odpadu. Získáte tak přírodní hnojivo, s pomocí kterého zvýšíte schopnost půdy zadržovat vodu a vzduch.
  • Vychutnávejte si hovězí maso, ale jezte jej střídmě.
    Produkce hovězího masa způsobuje přibližně třikrát vyšší emise skleníkových plynů ve srovnání s produkcí drůbežího nebo vepřového masa.
  • Neplýtvejte potravinami.
    Nakupujte pouze takové množství, které doopravdy potřebujete, a využívejte zbytky. Tak snížíte odpad a také předejdete emisím z dalšího zpracování potravin.
  • Jak často si prohlížíte rodinná alba?
    Místo abyste si vytiskli všechny digitální fotografie, archivujte si je na počítači a dělte se o ně se svými blízkými pomocí e-mailu.
  • Dostáváte do schránky nepotřebné reklamní materiály?
    Odstranění vašeho jména z adresáře může být velmi snadné - stačí poslat dopis, korespondenční lístek či e-mail nebo zaškrtnout políčko na formuláři. To může každý rok zachránit mnoho stromů a velké množství vody. Na schránku také můžete vylepit sdělení: "Žádné reklamy prosím".
  • Plaťte účty online!
    Snižte množství papíru, které používáte, a také energii potřebnou pro přepravu papírových účtů.
  • Upřednostňujte netoxickou elektroniku!
    Mnohé elektronické spotřebiče obsahují nebezpečné toxické chemické látky, které po vyhození spotřebiče mají škodlivý vliv na prostředí. Před zakoupením nového elektronického zařízení zjistěte, které firmy nabízejí netoxické výrobky, a to pomocí následující webové stránky EU: http://www.eco-label.com
  • Podepisujte své e-maily stylově.
    Tím, že přidáte krátký dovětek "Buďte laskaví k naší planetě a vytiskněte si tento e-mail jen v nezbytném případě.", se tento přístup rozšíří a zachráníte naše stromy!
  • Nakupujte ve velkém!
    Navrhněte na pracovišti, že místo jednotlivých balení kávy, cukru, smetany a čaje budete nakupovat po velkých baleních, která budou k dispozici pro každého. Vyjde to levněji a sníží se množství odpadu.
  • Používejte sbírku hraček a pokud ve vašem okolí žádná neexistuje, začněte s tím sami!
    Místo abyste nakupovali nové hračky, založte s přáteli sbírku hraček a vyměňujte si je. Rozmanité hračky zabaví děti a navíc poslouží více než jednomu dítěti, čímž snížíte svůj dopad na životní prostředí.
  • Pro úsporu energie používejte termosku.
    Když si vaříte vodu na nějaký horký nápoj, snažte se vařit jen tolik vody, kolik potřebujete, nebo přebytečnou vodu vylejte do termosky, aby voda zůstala horká, až si budete dělat další hrnek!
  • Nechte si kotel na ohřev vody zkontrolovat každý rok - abyste měli jistotu, že nevypouští nic jedovatého do ovzduší ve vašem domě nebo že nespotřebovává příliš mnoho energie. Po 15 letech jej nechte vyměnit - abyste měli užitek z technických pokroků, díky kterým jsou nové kotle energetiky ještě účinnější.

ZDROJ: Evropská komise

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů