Čtvrtek, 28. března 2024

Lososi se začali vracet do Čech, u Hřenska už ho i ulovili

Lososi se začali vracet do Čech, u Hřenska už ho i ulovili

Tradiční vypouštění lososů do řeky Kamenice začíná nést své výsledky. Na konci října ulovil dospělou rybu poblíž Hřenska třináctiletý hoch, a i když ji vzápětí pustil zpět do řeky, dost možná se zapsal do historie. Posledního lososa v Labi ulovili podle pamětníků v roce 1954, v literatuře se datuje poslední úlovek dokonce do roku 1948. ČTK o úlovku informoval Tomáš Kava z Českého rybářského svazu.

Lososi se v Česku pravidelně objevovali až do poloviny 30. let minulého století, jenže stavba střekovských zdymadel a rostoucí znečištění je postupně vyhnaly i z Labe. Na dolní tok Labe se vracejí až v posledních letech, kdy jejich potěr vypouštějí ochránci přírody na Děčínsku. Někteří z tisíců lososů přežili a začali se vracet. Zatím ale byli jen pozorováni v Labi a v Kamenici, není známo, že by je někdo rovnou ulovil.

To štěstí měl až třináctiletý Stanislav Roudenský ze Žandova, který lovil 28. října na Labi u Hřenska. "Mladý rybář lovil přívlačí a losos zabral na umělou rybku. Ulovená ryba pak byla šetrně vrácena a poctivý rybář za odměnu obdrží povolenku pro rok 2011 zdarma," řekl ČTK Kava. Malí lososi jsou vypouštění především na území Národního parku České Švýcarsko, pak táhnou směrem k Atlantskému oceánu. Během podzimu se někteří vracejí zpátky.

Některé zdroje uvádějí, že poslední losos byl v Labi uloven v roce 1954, podle práce Miloše Urycha z Českého rybářského svazu byl poslední kilový losos ulovený v roce 1948 u Lovosic. Ještě ve dvacátých letech táhli lososi i do Vltavy a jejích přítoků.

O vrácení lososa obecného do české přírody se Český rybářský svaz snaží už od roku 1998, o 12 let později se zapojila i Správa NP České Švýcarsko. Od roku 1998 vypustili ochranáři a rybáři do Kamenice, Ploučnice a Ohře vždy na jaře celkem více než 2,6 milionu kusů plůdků lososa obecného.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů