Pátek, 29. března 2024

La Libre Belgique: Ekologie už není pro vládu ČR prioritou

La Libre Belgique: Ekologie už není pro vládu ČR prioritou

Belgický list La Libre Belgique dnes v rozsáhlém článku kritizuje ekologické postoje nové české vlády. Pro kabinet už životní prostředí není prioritou, píše v textu, v němž jsou ovšem citovaní výhradně ekologičtí aktivisté nebo bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík. Veřejnost v Česku se přesto v ekologický otázkách "probouzí", dodává autorka Christine Dupréová.

Podle ní komunistické Československo bylo smutným příkladem země, kde lesy sužovaly kyselé deště a kde i jinak životní prostředí trpělo. Po revoluci na počátku 90. let zase prý nad ekologickými otázkami dominovaly ekonomické aspekty - produktivita a hospodářská efektivita.

Věci se změnily na počátku nového tisíciletí, píše autorka. "Přítomnost proevropské vlády a přítomnost zelených v posledních dvou kabinetech začala s věcmi pomalu hýbat," tvrdí článek. "Nejlepším příkladem v posledních letech byl rozvoj fotovoltaiky," dodává vzápětí.

Nová vláda, která plánuje omezení udělování licencí na provoz slunečních elektráren, ale prý nyní dělá velký krok zpět v tomto směru.

Článek se zmiňuje i o tom, že se naopak rozjíždějí plány na dostavbu dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. Autorka také podotýká, že nový ministr životního prostředí Pavel Drobil má blízko k prezidentu Václavu Klausovi, "u něhož je znám jeho odpor k ekologii".

Výtka směřuje třeba i k tomu, že vláda chce vybudovat nový jez na Labi poblíž německé hranice. I zde je jako u předchozích příkladů citováno jedno ekologické hnutí, tentokrát Arnika, které vypočítává možné škody, jež by taková stavba přírodě způsobila.

"Paradoxně k obratu zpět dochází v zemi, v níž se množí občanské iniciativy proti betonování měst, za ochranu prostředí či veřejnou dopravu," soudí autorka článku. "Češi se v otázkách životního prostředí pomalu probudili," dodává Dupréová s tím, že nyní je to politická třída, která to nesdílí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů