Sobota, 27. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Tradiční vypouštění lososů do řeky Kamenice začíná nést své výsledky. Na konci října ulovil dospělou rybu v Labi poblíž Hřenska třináctiletý Stanislav Roudenský ze Žandova. I když ji vzápětí pustil zpět do řeky, dost možná se zapsal do historie. Posledního lososa v Labi ulovili podle pamětníků v roce 1954, v literatuře se datuje poslední úlovek dokonce do roku 1948. ČTK o úlovku informoval Tomáš Kava z Českého rybářského svazu.

Cíl Evropské unie, aby deset procent paliv v dopravě tvořily v roce 2020 biopaliva, bude mít na životní prostředí dopad jako dalších 26 milionů aut na silnicích. Uvádí to studie, kterou dnes zveřejnil Evropský institut pro politiku životního prostředí a na jejíž tvorbě se podílelo několik neziskových organizací.
Zhruba 90 procent biopaliv výrobci vyprodukují i v roce 2020 ze zemědělských plodin. Kvůli unijním cílům tak bude třeba přeměnit zhruba 69.000 kilometrů čtverečních na zemědělskou půdu, což je plocha odpovídající zhruba dvojnásobné rozloze Belgie.
"Rozsah nebezpečí, které evropské země způsobí kvůli vlastním plánům na využití biopaliv, je nyní jasně. Škody na lesech a přírodě budou šokující, a to jen kvůli palivům do našich aut. Biopaliva budou ještě horším znečišťovatelem než fosilní paliva," řekl novinářům Adrian Bebb z neziskové organizace Friends of the Earth Europe.

26 milionů aut
by mělo stejný negativní dopad na životní prostředí jako plán Bruselu, aby deset procent paliv v dopravě tvořila v roce 2020 biopaliva.

Ideálním ministrem životního prostředí je podle prezidenta Václava Klause Pavel Drobil z ODS. Podle Klause se s ním na ministerstvo životního prostředí vrátil rozum, dříve se úřad choval "fundamentalisticky". Prezident Václav Klaus to včera řekl při návštěvě MŽP. S Drobilem jednal i o pozici k blížící se klimatické konferenci v Mexiku. Drobil potvrdil, že ve shodě s prezidentem nebude Česko prosazovat navýšení evropského závazku snižování emisí oxidu uhličitého, naopak chce, aby byly analyzovány dopady boje proti klimatickým změnám na hospodářství.

Chrudim získala v letošním finále mezinárodní soutěže sídel The LivCom Awards v Chicagu tři ocenění. Zvítězila ve své velikostní kategorii, byla nejlepší v kritériu Zdravý životní styl a bronz dostala za revitalizaci náhonu protékajícího městem. Soutěž se věnuje kvalitě života, životnímu prostředí a trvale udržitelnému rozvoji. Výsledky poskytla ČTK za organizátory Elizabeth Peplowová. Tři ocenění a odměnu 10 tisíc liber získala Chrudim i loni.

Bedynky s cerstvou bio zeleninou a ovocem zacne od poloviny listopadu
nabizet filozoficka fakulta olomoucke univerzity. System dodavek je
otevreny vsem univerzitnim zamestnancum, studentum a clenum Bioklubu
Hnuti DUHA. Pokud zbozi zbude, skrze webove stranky www.biozelenina.eu
jej nabidnou i dalsim obyvatelum Olomouce. Ceny bedynek se budou
pohybovat podle velikosti od 200 do 500 Kc.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů