Pátek, 29. března 2024

V Hostětíně se diskutovalo o energii

V Hostětíně se diskutovalo o energii

O fotovoltaice, pasivních domech, chování spotřebitelů energie a užívání krajiny diskutovalo přes 80 účastníků vzdělávacích akcí v uplynulých 4 dnech v Hostětíně. Ve dnech 11.-12. 11. 2010 se uskutečnil 2. ročník konference Udržitelná energie a krajina, na níž o víkendu 13.-14. 11. 2010 navázala oslava Mezinárodního dne pasivních domů v podobě dvoudenního vzdělávacího programu.

Konference Udržitelná energie a krajina je unikátní svou mezioborovostí - poznatky a zkušenosti s hospodařením s energií si vyměnují krajináři, energetici, architekti i sociální vědci z celé České republiky. Konference byla původně určená studentům zejména doktorandského studia vysokých škol, přijeli však také zástupci veřejné správy a neziskových organizací, takže se z ní stala konference mezisektorová.

Několik příspěvků se z řady úhlů pohledu věnovalo fotovoltaice v krajině i na střechách - z pohledu krajinného rázu, energetické nezávislosti i integrace do návrhu architekta. Velmi zaujal příspěvek zaměřený na srovnání produkce skleníkových plynů českých a německých domácností či práce zkoumající možnosti využití srážkové vody i k pitným účelům.

"Studenti rovněž velmi diskutovali o příspěvku Moderní Česko s chytrou energií. Ten představil návrh nevládních organizací, jak do roku 2050 proměnit českou energetiku směrem k energetické nezávislosti, bezpečnosti, rozvoji efektivních technologií a razantnímu snížení produkce skleníkových plynů," uvedla ředitelka Ekologického institutu Veronica Yvonna Gaillyová.

Mezinárodní den pasivních domů byl v Hostětíně tradičně oslaven sdílením informací a zkušeností.

"Účastníci ocenili zejména přítomnost řady odborníků z oblasti pasivních domů - stavebního fyzika, mladých architektů, kteří již mají vlastní realizace pasivních domů, odborníka na ekonomiku pasivních domů či stavaře využívající obnovitelné materiály při stavbě pasivních domů," zhodnotila seminář jeho organizátorka Hana Machů z Ekologického institutu Veronica.

"Víkendová akce poskytuje dostatek času nejen k vyslechnutí přednášek, ale i k podrobné diskusi a individuálním konzultacím s experty. Skvělá je možnost vyzkoušet si bydlení v pasivním domě Centra Veronica Hostětín na vlastní kůži," doplnil účastník semináře Filip Schiffauer.

Více informací: Hana Machů, hana.machu@veronica.cz, tel. 572 630 670

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů