Středa, 24. dubna 2024

Elektrárny a topení jedou na bioplyn

Elektrárny a topení jedou na bioplyn

Efektivita výroby energie je stále více sledovanou veličinou a toto téma hodně souvisí i s ekologií. Proto se stále více setkáváme s alternativními zdroji pro výrobu elektrické energie. Dá se říci, že přímým zásahem do "zeleného" je oblast bioplynových elektráren, které se dají využít sekundárně i pro vytápění.

V České republice získává bioplynový průmysl stále významnější postavení především na lokální úrovni. Ekologicky získanou elektřinou je zásobována veřejná rozvodná síť. Rozsáhlé zemědělské plochy i místní podpora přeje budování bioplynových elektráren s vysokým výkonem. Bioplyn vzniká bakteriálním odbouráváním organického materiálu, například z rostlin, močůvky nebo hnoje. Oproti kompostování probíhá tento proces bez přístupu vzduchu a označuje se jako kvašení, popř. jako "anaerobní fermentace".

Bioplynové elektrárny jsou viditelným přínosem

K největším a nejmodernějším bioplynovým elektrárnám u nás patří bioplynová elektrárna ve Švábenicích. Je zásobována kukuřicí a jáhly z vlastní produkce, jakož i 2 500 tunami prasečí kejdy ročně. Dosahuje výkonu 1 MW, vyrábí okolo 7,1 mil. kWh elektřiny, což stačí pro 3 000 domácností. Bioplynová elektrárna v areálu o rozloze jednoho hektaru ve Švábenicích je v provozu od prosince 2008 a v červenci 2010 byl její výkon zvýšen na 1 MW.

V současné době v České republice pracuje pět bioplynových elektráren. Kromě švábenické je najdete v Mutěnicích, Radešínské Svratce, Jevíčku a Doubravě v Zahnašovicích (Holešov). Rozšiřuje se bioplynová elektrárna v Albrechticích s aktuálním výkonem 500 kW, který bude navýšen o 844 kW. Staví se i bioplynová elektrárna v Želatovicích s výkonem 1 MW, její provoz bude zahájen v listopadu tohoto roku.

Z těchto elektráren dodali zemědělci od zahájení provozu celkem 19 861 MWh elektrické energie do rozvodné sítě. Elektrárny používají motory Jenbacher, které se vyznačují nejvyšším výkonem a dobrou stabilitou.

Bioplynové elektrárny s kombinovanou výrobou tepla a elektřiny

Elektrárny dosahují elektrického výkonu od 100 kW až k 3 MW - i výše. Získaný bioplyn se využívá jako primární zdroj energie při výrobě elektřiny. Ekologicky získanou elektřinou je pak zásobována veřejná síť. Teplo lze využít různým způsobem, například pro dodávky do dálkové teplovodní sítě, od zásobování objektů teplem až po zásobování sušiček obilí a substrátů na výrobu hnojiva.


Nejmodernější bioplynovou výrobnou elektrické energie je v současné době stanice ve Švábenicích, kterou provozuje pan Bureš

AUTOR: Milan Loucký

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů