Úterý, 16. dubna 2024

Ohlašování údajů agendy ovzduší za rok 2010 prostřednictvím datového standardu

ČHMÚ zveřejňuje seznamy registračních údajů provozoven zvláště velkých, velkých a středních zdrojů. Tyto seznamy mají sloužit zejména ke kontrole registračních údajů evidovaných v databázi REZZO, jejich doplnění a případnému ohlášení změn ještě před předáním do ISPOP.

Ohlašování údajů agendy ovzduší za rok 2010 prostřednictvím datového standardu

Dovolujeme si tímto požádat ohlašovatele a ověřovatele (krajské úřady a úřady ORP) o kontrolu registračních údajů a provedení oprav a doplnění podle přiloženého manuálu.

Na internetových stránkách Integrovaného Systému Plnění Ohlašovacích Povinností (ISPOP) jsou zveřejněny termíny seminářů ke způsobu ohlašování údajů prostřednictvím ISPOP.

CENIA pořádá semináře ke způsobu ohlašování prostřednictvím ISPOP

Seznam provozoven velkých a zvláště velkých zdrojů pro ověření registračních údajů před jejich předáním z REZZO do ISPOP naleznete zde.

Seznamy provozoven středních zdrojů pro ověření registračních údajů před jejich předáním z REZZO do ISPOP naleznete zde.

Instrukce pro provedení oprav údajů nebo doplnění seznamu naleznete zde.

Podle § 16 zákona 25/2008 Sb. bude možné ohlašovat agendu ovzduší za rok 2010 pouze prostřednictvím datového standardu, splnitelného například vyplněním formuláře F_OVZ_SPOJ.

Ohlášení agendy ovzduší zahrnuje splnění povinnosti uvedené v § 11, odst. 1, písm. e) zákona o ochraně ovzduší č. 86/2002 Sb. v platném znění:

"zpracovat souhrnnou provozní evidenci z údajů provozní evidence za kalendářní rok a předávat ji příslušným orgánům ochrany ovzduší prostřednictvím integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí podle zákona o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů do 31. března následujícího kalendářního roku"

a v případě provozování zpoplatňovaných zdrojů také povinnosti uvedené v § 19, odst. 10 zákona o ochraně ovzduší č. 86/2002 Sb. v platném znění:

Provozovatel zvláště velkého, velkého a středního stacionárního zdroje je povinen vypočítat poplatek způsobem podle odstavce 8 za každý zpoplatněný zdroj a oznámit tento výpočet správci poplatku prostřednictvím integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí podle zákona o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů do 31. března po skončení poplatkového období nebo v termínu podle odstavce 14. Současně oznámí i další údaje nutné pro stanovení výše záloh na poplatek pro další poplatkové období.

Doporučujeme především novým ohlašovatelům do ISPOP, aby sledovali informace, které by měly být pravidelně aktualizovány především na internetových stránkách ISPOP - www.ispop.cz.

Zdroj: ČHMÚ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů