Pátek, 29. března 2024

V Rybníčku na Vyškovsku plánují bioplynovou stanici, kraj již dal stavbě zelenou

V Rybníčku na Vyškovsku plánují bioplynovou stanici, kraj již dal stavbě zelenou

Vystavět novou bioplynovou stanici plánují zemědělci v obci Rybníček na Vyškovsku; záměr a jeho vliv na životní prostředí už posvětili úředníci jihomoravského kraje. Ve čtvrtek o tom informoval internetový systém EIA.

Plánovaná bioplynová stanice by měla mít elektrický výkon 526 kW, tepelný výkon 558 kW. Zemědělci chtějí elektřinu prodávat do sítě, produkcí vzniklé teplo využijí na vytápění části areálu.

"Výstavbou bioplynové stanice vznikne zařízení pro ekologické využití bioplynu z hovězí kejdy, biomasy k výrobě elektrické energie na farmě Rybníček," stojí v záměru, který úředníci posuzovali z pohledu jeho vlivu na životní prostředí.

Výstavba se nedotkne jen území obce Rybníček, ale i sousední obce Hoštice - Heroltice. Areálem zemědělců totiž prochází hranice katastrálního území.

Datum zahájení stavby chce investor upřesnit na základě výsledků procesu stavebního řízení. Předpokladem je rok 2011. Stavba bude následně trvat šest měsíců.

Zemědělci v Česku chtějí do roku 2020 vystavět zhruba 1000 bioplynových stanic. Pro jejich provoz by mohli využít produkci z 300 tisíc hektarů zemědělské půdy a ročně vyprodukovat 7,5 milionu MWh elektřiny a tepla.

V ČR funguje přes 110 bioplynových stanic, v sousedním Německu jich ale koncem loňského roku evidovali 4334. Výkupní cena elektřiny ze stanice je u nás 4,12 Kč/kWh, návratnost investice se pohybuje kolem osmi let.

Libor Popela
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů