Sobota, 20. dubna 2024

Nová kolekce Lindex: "ekologické" prádlo

Švédská módní značka Lindex přichází s novou vánoční kolekcí, která využívá ekologické materiály - biobavlnu a recyklovaná umělá vlákna. Připojuje se tak k rostoucí řadě módních značek, které nabízejí oblečení "bez výčitek".

Nová kolekce Lindex: "ekologické" prádlo

Carmen Kass pro LindexFirma Lindex, známá kromě svého módního prádla také charitativními aktivitami, se pustila do chvályhodného ekologického projektu, kterým se zařadila mezi značky podporující environmentálně šetrné materiály. Chce představit možnost ohleduplnějšího přístupu k životnímu prostředí v podobě nové vánoční kolekce. V prodejnách Lindex ji seženete od příštího týdne.

Na jejím počátku stojí organická bavlna, šifon vyrobený z recyklovaného polyesteru a mikrovlákno na bázi recyklovaného polyamidu.

A na konci? Noční prádlo s nádechem stylu vintage, romantický šifonový set s krajkou, balconette podprsenka (tzv. bardotka), kalhotky v klasickém nebo volném střihu a dárkově balený set trojích kalhotek z organické bavlny.

Pěstování bavlny a výroba umělých vláken jinak patří mezi činnosti poměrně náročné pro životní prostředí - bavlna vyžaduje velké množství vody pro zavlažování a v "nebio" verzi také mnoho hnojiv a pesticidů, které tuto vodu znehodnocují. Bio bavlna je hnojena pouze přírodně a s maximální šetrností k prostředí, kde se pěstuje, včetně šetrného zavlažování.

Výroba umělých vláken je kapitolou sama pro sebe: na vyrobení např. jedněch dámských šatů z polyamidu se spotřebuje asi 40 litrů vody. Také odpad z těchto vláken se obtížně odstraňuje - většinou tedy končí jednoduše ve spalovně. Recyklace těchto materiálů podporuje více pracovních míst ve zpracování, menší spotřebu vody i energií.

Nákup této vánoční kolekce berte tedy jako inspiraci na dárek, který v nikom nevyvolá pocit viny - naopak.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů