Sobota, 20. dubna 2024

Vytápění švestkovými peckami přineslo Ekologického Oskara

Letošní ročník významné soutěže E.ON Energy Globe Award ČR je za námi. Známe vítěze jednotlivých kategorií, kteří převzali ocenění 7. října 2010 na galavečeru v Brně.

Vytápění švestkovými peckami přineslo Ekologického Oskara

Diváci v sále pak zvolili celkový vítězný projekt, který bude naši zemi reprezentovat na světovém finále. Nejvíce hlasů získal originální nápad - nejlepší projekt v kategorii Země, a sice "Vytápění peckami ze švestek". Jeho autorem je Zdeněk Halík, majitel Pěstitelské pálenice v Boršicích u Blatnice. Požádali jsme sympatického držitele ekologického Oskara Zdeňka Halíka o rozhovor.

Přijměte naše blahopřání, pane Halíku. Můžete nám říct, jak jste se o soutěži EGA dověděl a proč jste se do soutěže přihlásil?
vyhlaseniJsem zákazníkem společnosti E.ON. O soutěži jsem se dověděl z letáku, který byl přiložen k faktuře za vyúčtování elektřiny. Přihlásil jsem se ze zvědavosti, nepočítal jsem, že bych mohl uspět.

Jaký jste měl pocit, když jste se dověděl o 1. místě v kategorii Země?
Už pouhá nominace byla pro nás velkým úspěchem. Po vyhlášení vítězství v kategorii Země jsme měli s manželkou, která mě na galavečeru doprovázela, neskutečnou radost.

Překvapilo vás celkové vítězství vašeho projektu v národním kole soutěže?
Při hlasování o celkovém vítězi národního kola jsem fandil jinému projektu. Nenapadlo mě, že bych mohl v tak silné konkurenci uspět. Taky jsem tomu nemohl dlouho uvěřit.

Jaká byla reakce vaší rodiny a lidí z vašeho blízkého okolí, třeba přátel, sousedů apod.?
paleniceNa galavečeru to se mnou prožívala manželka, děti byly doma na telefonu a to víte, že byly taky nadšené. Po uveřejnění výsledků v médiích se spustila vlna gratulací. Doma jsme tento nečekaný úspěch oslavili s rodinou a přáteli. Zapili jsme ho naši dobrou moravskou slivovičkou. Jak taky jinak, že?

Jak se vám galavečer líbil?
Celý večer, vyhlášení vítězů i zábavná část programu měly výbornou úroveň. Velmi příjemné bylo i setkání a slavnostní přípitek s předsedou představenstva E.ON Czech Holding AG Michaelem Fehnem. Budeme mít hezké vzpomínky.

Kam jste doma umístil "ekologického Oskara"?
Cenu za vítězství v kategorii Země, mimochodem je moc pěkná, mám ve své kanceláři v pálenici, kde ho obdivují naši zákazníci. A hlavní Oskar za celkové vítězství mi dělá společnost v pracovně doma.

Co si pořídíte za získanou finanční částku?
Získané peníze vložím opět do úsporných opatření pro naše bydlení a možná i do dalších nápadů příštího ročníku Energy Globe Award, asi v kategorii Kutil.

Jaké máte další plány v úsporách energií a šetření životního prostředí?
Využít nadbytek tepla a teplé vody, vznikající při provozu pálenice. A taky se rád podělím o své dosavadní zkušenosti s využitím pecek k vytápění s ostatními zájemci. Díky této soutěži se ozývají lidé ze všech koutů republiky a chtějí náš nápad taky realizovat.

Máte podobný originální nápad, jak efektivně využívat nejrůznější druhy energií? Přihlaste se do třetího ročníku E.ON Energy Globe Award i vy. Více informací získáte na www.energieplus.cz .

Mirka Lednická

Video: Zdeněk Halík, vítěz soutěže, o domácím vytápění peckami


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů