Pátek, 29. března 2024

Praktická aplikace environmentálního vzdělávání veřejné správy ČR v evropském kontextu

Dne 11. listopadu 2010 se konala v Praze - Dolních Počernicích konference zaměřená na praktickou aplikaci environmentálního vzdělávání veřejné správy. Na toto téma bylo díky přítomnosti šesti islandských hostů nahlíženo v evropském kontextu...

Praktická aplikace environmentálního vzdělávání veřejné správy ČR v evropském kontextu

Program konference byl rozdělen do tří bloků. V první části se účastníci, kterých se celkem sešlo 114, dozvěděli bližší informace o společnosti MCN, o.p.s., jež konferenci pořádala. Mgr. Vladimíra Jilečková, ředitelka společnosti MCN, o.p.s., představila především projekty zahraniční spolupráce s Norskem, Islandem a Švýcarskem, probíhající jako platforma pro výměnu zkušeností v rámci zahraničních studijních cest představitelů veřejné správy partnerských zemí.

panelNa půdě Dolních Počernic přivítal hosty starosta Zbyněk Richter. Následovaly prezentace tří islandských odborníků, zaměřené na implementaci trvale udržitelného rozvoje a Místní Agendy 21 na Islandu, eko-školy, eko-školky a certifikát EarthCheck. Paní Theodora Matthiasdottir, zástupkyně islandské municipality Stykkisholmur, představila účastníkům konference velmi inspirativní historii získávání certifikátu EarthCheck svazem pěti islandských municipalit a národním parkem na poloostrově Snaefellsnes. Tato historie začala v roce 2002; po šesti letech usilovné práce svaz jako první na severní polokouli (čtvrtý na světě) získal certifikát Green Globe Community. V červenci 2009 byl certifikát obnoven, ale tentokrát již pod novým názvem Certified Earth Check Community. Cesta k trvale udržitelnému rozvoji ale pokračuje dál.

auditoriumPřed přestávkou vystoupila se svým příspěvkem Eva Branišová, tisková mluvčí společnosti CENIA, česká informační agentura životního prostředí, a Ing. Arch. Marie Petrová z oddělení dobrovolných nástrojů Ministerstva životního prostředí ČR.

Ve druhém bloku účastníci shlédli prezentace konkrétních příkladů dobré praxe ze studijních cest do Norska, na Island a do České republiky. Tato vystoupení měla mezi účastníky největší ohlas.

Odpolední program byl věnovaný programu Ekoškola a neformálnímu environmentálnímu vzdělávání. Pozvání přijal Ing. Tomáš Kažmierski, ředitel odboru dobrovolných nástrojů politiky životního prostředí Ministerstva životního prostředí ČR a Mgr. Petr Daniš, ředitel občanského sdružení Tereza. Ze tří islandských prezentací, zaměřených na eko-školky, EVVO a interpretaci přírody si hosté mohli odnést nejen informace, ale také hezký pocit z nadšení islandských hostů pro zvolená témata. vlajkaPozitivní energií totiž zahraniční hosté nešetřili a mnozí posluchači si možná do sborníků poznamenali nejedno islandské motto: "Nauč se dělat chyby, nebo se nikdy nic nenaučíš" nebo "Cesta k poznání je důležitější než cíl" a do třetice "Přírodu se musí člověk naučit prožít, aby ji pak dokázal ochránit. Jedním z nástrojů EVVO je zprostředkovat takový dojem z přírody, který člověka zasáhne a pomůže mu uvědomit si, že on sám je její součástí a je pouze na něm se o ní začít starat".

Projekt byl podpořen v rámci Fondu technické asistence Finančního mechanismu EHP/Norska. Prezentace a program konference jsou k dispozici na stránce www.mcn.cz.

Autor: projektový tým MCN, o.p.s.
Foto: Mgr. Emilie Kubíková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů