Pátek, 29. března 2024

Den bez kožešin: protesty proti brutalitě

Světový den bez kožešin letos připadá na pátek 26. listopadu. Ochránci zvířat se sejdou v Praze, aby uctili památku obětí kožešinové módy. Na programu je protestní průvod, informační stánek, veřejné promítání i polonazí aktivisté. Celou akci pořádá Svoboda zvířat v duchu celosvětově rozšířených protestních akcí, patřících ke Dni bez kožešin.

Den bez kožešin: protesty proti brutalitě

Od 14.00 hodin bude na náměstí Republiky v Praze umístěn informační stánek Svobody zvířat, organizace na ochranu zvířat, která celou akci pořádá. V 15.30 zde bude zahájen protestní průvod proti kožešinovému průmyslu, který bude zakončen opět na náměstí Republiky, kde poté proběhne veřejné promítání dokumentů a záběrů vztahujících se k životu tzv. kožešinových zvířat. Svoboda zvířat také oficiálně zahájí sběr podpisů pod petici požadující zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v České republice.

Měsíc bez kožešinMají kožešinová zvířata naději na důstojnější život?


"Světový den bez kožešin bude mimo jiné završením 'Listopadu - měsíce bez kožešin', který jsme vyhlásili, abychom upozornili na fakt, že právě v listopadu na farmách umírá nejvíce tzv. kožešinových zvířat," uvádí Lucie Moravcová, koordinátorka kampaně Proti srsti Svobody zvířat, a pokračuje: "Je to právě listopad, kdy na farmách dochází k zabíjení a 'kožkování' těchto zvířat. Dle našich odhadů je v ČR na kožešiny chováno až 20 000 zvířat. Na celém světě se na farmách kvůli kožešinám zabije až 75 milionů zvířat ročně. Způsoby zabíjení jsou velmi brutální: například norci bývají udušeni ve výfukových plynech, lišky jsou zabíjeny elektrickým proudem."

Demonstrace na všech kontinentech

Světový den bez kožešin (Fur Free Friday) je přejat z USA, kde se již stalo zvykem pořádat protikožešinové demonstrace každý pátek po dni Díkůvzdání (tento den vyráží většina Američanů na předvánoční nákupy). "První nenásilná protikožešinová akce proběhla v tento den již v roce 1985 před obchodním domem Macy's v New Yorku a Sacramentu. Postupně se však nápad ujal po celém světě. V roce 2009 se k němu poprvé připojila také Svoboda zvířat. V tento den proběhnou demonstrace proti kožešinovému průmyslu téměř na všech světových kontinentech - ve více než 100 zemích světa," uzavírá Moravcová.

Více informací najdete na www.protisrsti.cz nebo na www.svobodazvirat.cz.
Kontaktní osoba: Lucie Moravcová, lucie.moravcova@svobodazvirat.cz, 736 766 188

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů