Pátek, 19. dubna 2024

Za PPF lobbuje přímo Kellner

Za PPF lobbuje přímo Kellner

Skupina PPF Petra Kellnera je zatím z boje o ekologickou zakázku vyřazena, ale stále o ni velmi stojí. Důkazem je i to, že si ji vzal na starosti výkonný ředitel a druhý největší vlastník skupiny PPF Jiří Šmejc.

"Je to natolik velká věc, že to sleduji přímo já," řekl Šmejc v rozhovoru pro HN. "Máme u tohoto projektu speciální supervizi, protože je to kauza, která je svým způsobem testem, jak tu věci fungují," dodal. Podle informací HN však za zájmy PPF v této věci lobbuje i Petr Kellner. Před časem se kvůli tomu dokonce sešel s ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Šest důvodů pro vyřazení

Maximální nasazení na straně PPF je logické. Firma je totiž v ostrém sporu minimálně s některými členy české vlády, především s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, jehož úřad zakázku v roce 2008

vypsal a o rok později konsorcium vedené PPF Advisory z tendru vyřadil. O skutečných příčinách vyřazení Kellnerova konsorcia se dosud jen spekulovalo. Šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj teď v rozhovoru pro HN poprvé vyjmenoval všechny důvody, které vedly ministerstvo financí k vyřazení PPF Advisory ze soutěže.

"Konsorcium vedené PPF bylo ze soutěže vyřazeno celkem ze šesti důvodů. Podle ministerstva financí nesplnilo tyto předpoklady: pojištění, prokázání dostatečného obratu, doložení referencí na sanační zásahy, doložení dostatečně kvalifikovaného projektanta, kvalifikovaných dodavatelů a konečně kvůli nedodržení lhůty k podání vysvětlení," řekl Rafaj.

Podle informací HN došli úředníci ministerstva už při prvním vyřazení PPF k závěru, že konsorcium v dokumentaci předložilo několik nepravdivých čestných prohlášení. Ta se měla týkat obratu společnosti Ecosoil Süd, jejího seznamu referencí a seznamu techniků u firem Ecosoil Süd a Dekonta. Výhrady měli úředníci i k informacím o technické kapacitě skládky Benátky, kterou spravuje další člen konsorcia, společnost AVE CZ.

Právníci v akci

Proti rozhodnutí ministerstva se PPF odvolala a loni v říjnu ji antimonopolní úřad vrátil do hry. Letos v červenci však kvůli chybám v dokumentaci konsorcium podruhé vyřadil ministr Eduard Janota. PPF se znovu odvolala a navíc napadla kvalifikační předpoklady dalších účastníků tendru. Z případu se tím stal velký právní spor. To potvrzuje i Rafaj. "Je pravda, že je ten případ citlivý. Jedna i druhá strana se nám snaží vysvětlit, že má pravdu. Tato snaha se z devadesáti procent odvíjí od právníků. Právní kanceláře mají snahu nám svůj pohled vysvětlit, ať už tady na místě, nebo se s námi někde potkat. Ale my budeme postupovat nezávisle, vytváříme si vlastní názor," tvrdí šéf ÚOHS.

AUTOR: Jaroslav Plesl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů