Pátek, 19. dubna 2024

V České republice startuje unikátní projekt na výzkum globální změny klimatu

O výzkum, který potrvá několik let, má již nyní zájem např. americká NASA či francouzský METEO France.

V České republice startuje unikátní projekt na výzkum globální změny klimatu

Ministr školství Josef Dobeš tento týden podepsal 650 miliónovou dotaci na výzkum dopadů klimatických změn. Výzkumný projekt CzechGlobe, jehož realizátorem je Ústav systémové biologie a ekologie AV ČR, získal podporu z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. V České republice se jedná o první výzkumný projekt, který se bude zabývat výhradně globální změnou klimatu a jejími dopady na lidský život ve všech jeho oblastech.

Projekt CzechGlobe vznikl jako reakce na silnou společenskou poptávku řešit problematiku globální změny klimatu a plnit mezinárodní závazky, které Česká republika v této oblasti přijala. Cílem projektu je vybudovat v Česku špičkové výzkumné centrum evropského významu (tzv. Centrum excelence), které bude zkoumat výhradně projevy a dopady globální změny klimatu.

Český vědecký tým doplněný o přední mezinárodní vědce bude v rámci projektu CzechGlobe mj. sledovat výměnu CO2 mezi ekosystémy a atmosférou, zkoumat geologické a hydrologické cykly, v laboratorních podmínkách simulovat nárůst CO2 v atmosféře a zkoumat jeho dopady na rostliny od buněčné úrovně až po úroveň dálkového průzkumu Země a také vytvářet regionální scénáře změny klimatu.

"Všichni víme, že povodně byly v Česku vždy, ale pokud tady máme během dvaceti let třikrát stoletou vodu, pocitově vnímáme, že se zvyšuje frekvence klimatických extrémů. Pokud chceme být dobrými správci naší země, je naší povinností se na tyto změny připravit," říká ředitel projektu CzechGlobe profesor Michal Marek.

Kromě nových pracovních míst bude v rámci projektu CzechGlobe v České republice vytvořena špičková výzkumná infrastruktura pro sledování dopadů klimatických změn.

"Operační program Výzkum a vývoj pro inovace nefinancuje jen samotné výzkumné programy. Velká část prostředků jde také do výstavby infrastrukturní vědecké sítě. To představuje značnou finanční injekci a příležitost pro české stavebnictví, které je dlouhodobě v krizi," uvedl při podpisu dotace ministr školství Josef Dobeš.

Důležitou součástí nového výzkumného projektu bude rovněž inovační platforma, která umožní transformovat poznatky z výzkumu do nových technologií a výrobků, především pak do vývoje biopaliv 3. generace, která mohou být zajímavým zdrojem energie při přechodu z fosilních paliv na alternativní energetické zdroje.

Vědecký tým bude mít sídlo v Brně a bude čítat 150 vědeckých pracovníků. Téměř polovina budou mladí vědci a doktorandi. Uplatnění mladých vědeckých pracovníků patří dlouhodobě mezi jeden z hlavních problémů české vědy. "Jednoznačná zkušenost ze Západní Evropy i USA je, že přední linii výzkumu je vždy postavena na mladých vědeckých pracovnících, zejména doktorských studentech a postdoktorandských pracovních. Evropské programy MŠMT, Operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost a Operační program výzkum a vývoj pro inovace, jednoznačně tento trend zavádějí do České republiky," komentuje vrchních ředitel Sekce řízení operačních programů EU Jaroslav Kuba.

Kontakty:

Petra Roubíčková, komunikace operačních programů EU, tiskové oddělení MŠMT, email: petra.roubickova@msmt.cz, tel.: 725 786 395

Martin Procházka, PR projektu CzechGlobe, e-mail: recepce@walkerlambert.cz, mob. 603 480 824

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů