Čtvrtek, 28. března 2024

Lesníci zvyšují obhlídky porostů kvůli krádežím vánočních stromků

Lesníci zvyšují obhlídky porostů kvůli krádežím vánočních stromků

Lesníci Lesů ČR až do Vánoc provádějí různá preventivní opatření, aby porosty ohrožené krádežemi vánočních stromků ochránili. Ve zvýšené míře se pohybují v místech, která by zloděje mohla nejvíce lákat.

Dohled probíhá v nepravidelnou denní i noční dobu, v pracovních dnech i o víkendech. V rámci prevence někdy lesníci u mladých lesních kultur provádějí postřik chemickým roztokem, který na stromcích není vidět a za chladu většinou ani cítit. Tato látka však při pokojové teplotě silně zapáchá. Občas lesníci odstraňují některé boční větve nebo nastříkávají větve a kmínek stromu barevným sprejem. Význam obou těchto opatření je ve snížení estetické atraktivnosti stromku.



"V posledních letech je naprostá většina vánočních stromků na trhu pěstována na plantážích mimo les, kde je možné dosáhnout významně lepšího estetického vzhledu než u stromků v lese. Vzhledem ke všem opatřením, která mají zabránit krádežím stromků v lese, je nesmyslné riskovat postih, který může dosáhnout až 15 000 korun,"

uvedl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.



Lesy ČR mají k dispozici velmi omezený počet takzvaných vánočních stromků z nutných prořezávek prováděných při běžné péči o mladé lesní porosty. Jedná se například o stromky, které musejí ustoupit růstu kvalitnějších stromů. Při prořezávce se odstraňují především stromy netvárné a stromy, které by vadily růstu perspektivních jedinců. Tím se zvyšuje budoucí kvalita i stabilita lesa. Prořezávky vybraných smrkových, případně borových porostů, Lesy ČR proto ponechávají na dobu před Vánocemi.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů