Čtvrtek, 18. dubna 2024

Udržitelný rozvoj v praxi? Česká, moravská i slezská města a regiony to umějí

V prostorách Ministerstva životního prostředí proběhly dne 24. listopadu veřejné obhajoby postupu v místní Agendě 21 - mezinárodním programu, který v sobě zahrnuje jak aktivní zapojování veřejnosti do dění v místě, tak strategické řízení města/obce/regionu, to vše za směřování k udržitelnému rozvoji v praxi.

Udržitelný rozvoj v praxi? Česká, moravská i slezská města a regiony to umějí

Zástupci pěti měst, jedné městské části a jednoho mikroregionu obhájili na půdě Ministerstva životního prostředí své kvality před členy Pracovní skupiny pro místní Agendu 21 Rady vlády pro udržitelný rozvoj a dalšími zájemci.

Otevřený seminář, který se konal dne 24. listopadu na Ministerstvu životního prostředí, navázal na veřejné kontroly postupu nejpokročilejších měst a regionů v plnění oficiálních Kritérií místní Agendy 21 (MA21). Aktivity a postupy ke zkvalitňování svých měst prezentovali zástupci Hodonína, Chrudimi, Vsetína, Litoměřic, Kopřivnice, městské části Praha Libuš a Písnice a Mikroregionu Drahanská vrchovina. Hodonín prokázal své kvality v tomto mezinárodním programu a v této kategorii poprvé a hned úspěšně, ostatní města, městská část a mikroregion své pozice obhajovali již z předchozích let a prokázali, že i za rok 2010 si titul nejlepších MA21 v ČR rozhodně zaslouží. Pro asociaci Národní síť Zdravých měst ČR (NSZM) je tento úspěch o to významnější, že všechny zmíněné pokročilé municipality jsou jejími aktivními členy.

agenda 21Před samotnou obhajobou proběhly podrobné několikahodinové kontroly na místě, kde zástupci z měst, městské části a mikroregionu - politici, pracovníci úřadu i partnerské organizace města jako jsou školy, neziskové organizace ad. - prezentovali své aktivity v tomto roce a úspěchy dosažené oproti minulým letům. Tématy byly především akce k aktivnímu zapojování veřejnosti, postupy strategické řízení, aktivity směřující k udržitelnému rozvoji i vzdělávání. Diskuse probíhala také ke stavu témat jako jsou životní prostředí, energetika, doprava, udržitelná spotřeba, zdraví, hospodářství a ekonomika i další.

Z otevřených a zároveň sebehodnotících prezentací tak vyplynuly zajímavé informace, rozdílnost přístupů a důraz na tato témata, tak jak je realizátoři MA21 považují v místní situaci za podstatné. Během společného semináře mohli pak zájemci o splnění dosud nejvyšší dosažené kategorie "B" v místní Agendě 12 navzájem porovnat své zkušenosti, dosažené úspěchy, případně problematické oblasti.

Zástupci měst, městské části a mikroregionu prezentovali konkrétní příklady svých aktivit a hovořili také o překážkách, které museli v rámci procesu MA21 v letošním roce překonávat. Všech pět měst, jedna městská část a jeden mikroregion své postupy v letošním roce obhájily a staly se tak nejpokročilejšími místními Agendami v ČR. Gratulaci a diplom za své aktivity převzali z rukou náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízkové, která jim popřála mnoho dalších úspěchů a vyzdvihla jejich postupy a dobrou praxi v této oblasti jako inspiraci pro další obce i regiony.

Ředitel NSZM a člen Rady vlády pro udržitelný rozvoj Petr Švec k obhajobě splnění oficiálních Kritérií MA21, kategorie "B" říká: "Zástupci všech měst, mikroregionu i městské části dokázali, že splnění náročných Kritérií není žádnou formální záležitostí. Potvrdili, že místní Agenda 21 je dlouhodobým procesem, který nekončí splněním jednoho úkolu ani koncem volebního období. Zapojování široké veřejnosti do strategického rozhodování o rozvoje obcí i regionů je věcí, která se dlouhodobě vyplácí."

Kontakt pro další informace:
Vladimír Mikeš
media@nszm.cz, případně na tel. 606 755 373

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů