Sobota, 20. dubna 2024

V Hostětíně topí úsporněji

V Hostětíně topí úsporněji

Po deseti letech provozu prošla obecní výtopna v Hostětíně významnou modernizací. Provozovatel výtopny, obec Hostětín, přistoupil k zásadní rekonstrukci technologie v kotelně, která spaluje dřevní štěpku a dodává teplo do více než 80% domácností v obci. Třičtvrtěmilionová investice byla ze 70% podpořena z rozpočtu Zlínského kraje v rámci Podprogramu na podporu obnovy venkova.

Rekonstrukce výtopny se dotkla jak nainstalované technologie, tak řídícího systému. "Přestože dřevem topí lidstvo více něž sto tisíc roků, za posledních deset let došlo v oboru praktického spalování dřevní hmoty k podstatnému technologickému rozvoji. Zatímco dopravníky paliva byly opotřebované fyzicky, systém, který řídí celou výtopnu, zastaral >>morálně<<" popisuje důvody pro rekonstrukci výtopny Radim Machů.

Celou původní technologii dodal do nově budované výtopny v letech 1999-2000 nizozemský výrobce, společnost KARA Energy Systems. Převážná část technologického vybavení a řídící software pocházel ze zahraničí. Nyní je tomu jinak: z pohledu národního hospodářství je příznivé, že významná část komponent je od domácích výrobců a hlavním dodavatelem této rekonstrukce je frýdecko-místecká společnost BIOPAL Technologie. Její jednatel a současně hlavní projektant, Pavel Urban, dodává: "Společným rysem celé technologické obměny je úspora provozních nákladů a významné zvýšení provozní spolehlivosti. Ještě důležitější je však vlastní způsob řízení celé technologie ověřeným řídícím a vizualizačním programem umožňujícím okamžité a kvalifikované nastavení parametrů spalování při proměnné kvalitě paliva."

Nově instalované frekvenční měniče a přesné nastavení procesu spalování dřeva a dodávky tepla umožní snížit spotřebu elektřiny a zlepšit využití vyrobené tepelné energie. Další úspory provozních nákladů představuje elektřina, kterou pro provoz obecní výtopny dodává fotovoltaická elektrárna, uvedená do provozu v loňském roce na nevyužitém pozemku hned za výtopnou.

Během svého desetiletého provozu nahradilo obecní teplo z biomasy téměř 2 700 tun uhlí a 5,9 GWh elektřiny, které před spuštěním výtopny spotřebovali v hostětínských domácnostech. "V úhrnu je to zhruba 15.000 tun spořených emisí oxidu uhličitého. Navíc, obecní výtopna významně zlepšila čistotu ovzduší v obci," hodnotí globální i místní přínosy starosta Robert Janota.

kotel

Teplota ve spalovací komoře při optimální spalování dřevní štěpky dosahuje 800 až 1000 °C.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů