Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Rusko před zimou opět pohrozilo výpadkem dodávek ropy. Ruská společnost Transněfť se podle deníku Vedomosti chystá varovat zákazníky v Česku, na Slovensku a v Maďarsku před možnými výpadky. Hrozbu zdůvodňuje "nestandardní situací", kdy Ukrajina vpustila z oděského přístavu do potrubí venezuelskou ropu.

Český státní přepravce ropy MERO prodloužil (nezávisle na zprávách z Ruska) smlouvu s firmou TAL, díky které může nejméně do roku 2015 v případě výpadku z Ruska přivézt více ropy ze Západu.

Nové kuka vozy na svoz odpadu, takzvané kukačky, nakoupí za čtyřicet milionů brněnská spalovna. Dvanáct vozů na svoz směsného komunálního odpadu dodá výherce právě vypsaného výběrového řízení

Olomouc - Na skládkách a v běžném komunálním odpadu končí ročně tuny starého textilu a obuvi. To by se nyní mělo změnit. Alespoň v Olomouci.
S pilotním projektem přichází společnost Revenge, sběratel a zpracovatel starého šatstva, která postupně do konce listopadu umísťuje do čtvrtí Povel a Nové Sady kontejnery ke sběru starého textilu a obuvi. Deset speciálně označených nádob bude stát na ulicích Družební, Fischerova, Trnkova, kpt. Jaroše, Werichova, Schweitzerova, Nedvědova, Heyrovského.
Přesný rozpis umístění najdete v říjnových Radničních listech nebo na www.olomouc.eu v záložce Radniční listy. Textil, obuv, hračky či bytový textil musí být čisté a je potřeba hodit je do kontejneru zabalené v sáčku či tašce.

Množství skleníkových plynů v atmosféře dosáhlo loni rekordní úrovně. Uvedla to Světová meteorologická organizace v Ženevě. Nárůst byl zaznamenán navzdory ekonomické krizi. Podle zprávy vzrostly zejména emise oxidu uhlíku a metanu.

Mnozí senátoři mají pochybnosti o novém zákonu o zdanění fotovoltaické energie a chtějí ho vrátit zpět poslancům k přepracování. Radiožurnálu to řekl předseda horní komory parlamentu Milan Štěch (ČSSD). Zákon by tak nemusel vstoupit v platnost včas a skokovému nárůstu cen elektřiny v příštím roce by nezabránil. "Řada senátorů vyjádřila názor, že pokud by se zákon nepodařilo opravit, nepodpoří ho," uvedl Štěch.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů