Pátek, 26. dubna 2024

Vídeň vede, je tu lepší vzduch i voda z kohoutku

Vídeň vede, je tu lepší vzduch i voda z kohoutku

Praha pátá, Vídeň až jedenáctá? Tento žebříček Eurostatu je podle Zdeňka Lukáše, českého emigranta pracujícího ve Vídeňském ústavu pro mezinárodní hospodářská srovnání, v mnohém zavádějící. Lukáš zná obě města velmi dobře - a o tom, kde se lépe žije, má jasno.

HN: Pravidelně "pendlujete" mezi Vídní, kde pracujete, a Prahou, kde máte manželku. Můžete tedy porovnat kvalitu života?

Vyšší je jednoznačně ve Vídni. Především, ve Vídni je mnohem čistší vzduch. Částečně díky lepším podmínkám pro přirozenou cirkulaci vzduchu, ale hodně pomáhá i to, že se tu topí hlavně plynem. Na pražských domech pořád vidím spoustu kouřících komínů, ve Vídni už ale uhlím topí jen málokdo.

Ještě v něčem Vídeň vyniká?

Například v kvalitě vody. V Praze určitě není špatná, ale ve Vídni je prostě skvělá, jedinečná. Přivádí se dálkovým potrubím z Alp a jednou se dokonce uvažovalo o tom, že by se mohla jako balená voda vyvážet do arabských zemí.

Co automobilová doprava?

Ve Vídni je možná ještě o něco intenzivnější. Ale přesto si dovoluji tvrdit, že v Praze znečišťuje ovzduší více. Provoz ve Vídni je plynulejší, protože město má lepší silniční infrastrukturu a také lépe seřízená světla na křižovatkách. Zelená vlna zde funguje. V Praze je to někdy katastrofa. A jezdit tam ve všední den do centra třeba si něco vyřídit na úřadě, to může udělat jenom blázen. Ve Vídni si to můžete dovolit. Zaparkujete v placené zóně krátkodobého stání.

Čelí nějak vídeňská radnice náporu individuální dopravy v centru?

Je to dlouhodobý trend, který bude dále pokračovat. Vídeň cílevědomě v centru snižuje počet parkovacích míst na povrchu tím, že rozšiřuje pásy zeleně. Tím "ukrádá" parkovací místa, která se přemisťují pod zem. Kromě toho, Vídeň má velkoryse vybudovaná záchytná parkoviště na konečných stanicích metra. Tento systém částečně funguje i v Praze, ale Vídeň je dál.

HN: Jak vyznívá srovnání městské hromadné dopravy?

Ve Vídni je na vysoké úrovni, ale Praha rozhodně nepokulhává. Myslím ale, že informovanost cestujících je ve Vídni lepší, přehlednější.

HN: Co nabídka zboží v obchodech nebo jídlo v restauracích?

Ve Vídni je nabídka pořád pestřejší, ale například v neděli se neprodává vůbec. I v sobotu večer vídeňská nákupní centra zejí prázdnotou. Gastronomie je ve Vídni na vyšší úrovni. Její nabídka je široká, ať jde o pokrmy, nebo o rozpětí cen. Poměr mezi cenou a kvalitou služeb je pro hosta výhodnější ve Vídni. V Praze je ale zase hezčí prostředí, víc architektury.

AUTOR: Václav Lavička
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů