Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zpráva Komise Evropskému parlamentu, Radě a Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru o pokroku v provádění integrovaného přístupu Společenství ke snižování emisí CO2 z lehkých užitkových vozidel. V roce 2007 přijala Komise sdělení KOM(2007) 19, v němž představila novou obsáhlou strategii na snižování emisí oxidu uhličitého z nových automobilů a lehkých užitkových vozidel registrovaných v Evropské unii. Tato předkládaná zpráva obsahuje závěrečné hodnocení strategie před rokem 2007 a přezkum pokroku, jehož bylo dosaženo s ohledem na různé prvky strategie z roku 2007. Cílem strategie obsažené ve sdělení KOM(2007) 19 bylo splnit cíl Společenství v hodnotě 120 g CO2/km do roku 2012 prostřednictvím právního rámce. Přestože došlo k významnému snížení průměrných emisí CO2 z nových osobních automobilů, zejména v letech 2008 a 2009, není pravděpodobně, že by se podařilo cíle strategie na rok 2012 dosáhnout.

Tento přehled byl vypracován Kanceláří Senátu, oddělením pro EU. Více informací o činnosti Senátu oblasti evropských záležitostí naleznete zde, přehledy dokumentů za jiná časová období zde. Jednotlivé týdenní reporty k nalezení zde.

Ekologie v in-storu neláká, novou kategorii vyhrál potisk trávy
Věci veřejné | Moris Design | ekologická barva na trávu Grasscolor
Do nové kategorie Ekologických koncepcí se přihlásila jen outdoorová realizace politické kampaně u dálnice D1. Podle autorů je to "největší logo vyrobené v Evropě" a měří 880 m2. Barva zmizela sama po třech týdnech.

Relevance značky a jejího budování v segmentu televizí poklesla od roku 2006 o 20 %, u energií naopak stoupla o 37 % díky důrazu na ekologii. Proud patří stále spolu s nákupními domy a hobbymarkety ke kategoriím, kde je nejtěžší budovat značku. Pokud nemáte reklamu jako Hornbach, neuspějete, tvrdí německá studie od McKinsey.

Nový zákon o zdanění fotovoltaické energie by mohl začít od ledna platit i bez výslovného souhlasu Senátu. Tuto možnost včera v pořadu České televize Otázky Václava Moravce připustil nový předseda Senátu Milan Štěch. Senát by se podle něj zákonem nemusel vůbec zabývat, zároveň by ho ale nevrátil s negativním stanoviskem do sněmovny.

Rakouská investiční skupina Vienna Capital Partners (VCP) si oblíbila velké české veřejné zakázky. Soukromý investiční fond kontroluje 21 procent konsorcia Marius Pedersen Engineering, jež bojuje o historicky největší český státní kontrakt - zakázku na likvidaci starých ekologických škod, jejíž cena se může teoreticky vyšplhat až nad 100 miliard korun. VCP už v konsorciu s Kapschem vyhrál před třemi lety zakázku na dodavatele elektronického mýtného pro české dálnice.

Nižší kvóta na tuňáky. Delegáti mezinárodní rybářské konference se v Paříži dohodli pouze na mírném snížení kvót výlovu tuňáka obecného. Místo letošních 13,5 tisíce tun bude v příštím roce povolen výlov 12,9 tisíce tun. Populace tuňáků je podle ochránců životního prostředí ohrožena komerčním rybolovem. Konference také odsouhlasila ochranu některých druhů žraloků.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů