Čtvrtek, 28. března 2024

Vídeňský fond VCP chce po mýtu i ekozakázku

Fond Vienna Capital Partners čelil před lety v Maďarsku skandálu kvůli spolupráci s ruským Gazpromem.

Vídeňský fond VCP chce po mýtu i ekozakázku

Rakouská investiční skupina Vienna Capital Partners (VCP) si oblíbila velké české veřejné zakázky.

Soukromý investiční fond kontroluje 21 procent konsorcia Marius Pedersen Engineering, jenž bojuje o historicky největší český státní kontrakt - zakázku na likvidaci starých ekologických škod. Její cena se může teoreticky vyšplhat až nad 100 miliard korun.

Pomocník pro expanzi

VCP už předvedla, že umí ve velkých českých státních tendrech vítězit: je totiž také součástí konsorcia Kapsch Telematic Services, které založily firmy Kapsch a PVT. Konsorcium vyhrálo před třemi lety zakázku na dodavatele elektronického mýtného pro české dálnice. Cena tohoto kontraktu se už vyšplhala skoro na 30 miliard korun.

Proč se dánský odpadářský gigant Marius Pedersen spojil do tendru o likvidaci ekologických škod právě s VCP? "VCP má za úkol zajistit financování prováděných prací," vysvětlil obchodní ředitel české pobočky Pedersenu Pavel Borůvka. "Dodavatel zakázky totiž obdrží finanční prostředky až po dokončení sanačních prací na jednotlivých lokalitách. V praxi tedy musíte platit práce ze svého a teprve po vyčištění lokality dostanete zaplaceno," dodal. Otázku, proč si Pedersen, který je součástí nadnárodní skupiny Veolia a finančního partnera pro lukrativní zakázku by jistě snadno našel i na bankovním trhu, vybral rakouskou private equity skupinu, nechává Borůvka bez odpovědi.

Podobně komentoval účast VCP v konsorciu bojujícím o zakázky na ministerstvu dopravy i mluvčí české pobočky Kapsche David Šimoník: "Kapsch ve VCP získal partnera pro expanzi," uvedl před časem. Kdo se přesně skrývá za firmou, kterou si jako spojence vybírají uchazeči o největší české státní zakázky?

VCP je rakouská poradenská a investiční společnost se zaměřením na oblast střední, východní a jihovýchodní Evropy. V roce 1998 ji založil investiční bankéř Heinrich Pecina, který předtím sedm let pracoval pro Creditanstalt Investment Bank, kde měl na starosti rozvoj aktivit v postkomunistických zemích, jako je Polsko, Maďarsko nebo Rusko. Dnes má VCP celkem pět spolumajitelů.

Linka na rakouské lidovce

Podle ředitele fondu Anderse Rosengrena jsou dnes spoluvlastníky VCP kromě zakladatele Peciny ještě Christian Fischer, Piotr Samojlik, Guzel Gumerova a Christian Reiner, případně jejich privátní fondy. Riener je členem dozorčí rady Kapsch Telematic Services, v níž VCP vlastní 48 procent. A sedí i v dozorčí radě Marius Pedersen Engeneering, kde se VCP angažuje prostřednictvím dceřiného VCP Environment Holding. Skutečný vlastník rakouského fondu je však nejasný. Podle některých zdrojů je fond ovládán rakouskou soukromou nadací Collegia Privatstiftung, jež sídlí na stejné adrese jako VCP. Objevují se však i spekulace, že je VCP napojena na Rakouskou lidovou stranu ÖVP. V letech 2005 až 2008 byl jedním z partnerů dceřiné firmy VCP Energy Holdings někdejší lidovecký ministr vnitra a dnešní europoslanec Ernst Strasser, mimo jiné šéf Společnosti rakousko-ruského přátelství (Österreichisch-Russische Freundschatsgesellschaft). Ve VCP měl Strasser na starosti energetické projekty v nov ých členských zemích Evropské unie.

Ještě před Strasserovým příchodem čelila VCP velkému skandálu v Maďarsku. Europol firmu v roce 2001 obvinil, že tajně pracuje pro ruský plynárenský podnik Gazprom. O rok později dal kvůli tomu maďarský premiér Péter Medgyessy podnět k vyšetření prodeje čtvrtinového podílu ve společnosti BorsodChem, na němž VCP v roce 2000 pracovala a pomáhala Gazpromu získat ho prostřednictvím firmy Sibur.


VCP v Česku

S Kapschem
VCP Telematics drží 48 % v Kapsch Telematic Services (dodavatel mýtného systému pro české dálnice).

S Pedersenem
VCP Environment Holding vlastní 21 % v Marius Pedersen Engineering (dalších 22 % MPE ovládá Ing. arch. Hynek Gloser).

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR: Jaroslav Plesl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů