Pátek, 29. března 2024

TAJMA-ZPS je připraven na snižování energetické náročnosti

TAJMA-ZPS je připraven na snižování energetické náročnosti

Zlínská společnost TAJMAC-ZPS, která se zabývá vývojem a výrobou obráběcích strojů, má novou generaci obráběcích strojů, které splňují evropskou směrnici o snížení energetické náročnosti. Jde o vertikální obráběcí centrum, které letos na podzim ocenil Svaz strojírenské technologie na Mezinárodním veletrhu obráběcích a tvářecích strojů. Vedení podniku to dnes oznámilo ČTK v tiskové zprávě.

Evropská směrnice - tak zvaný ekodesign začne platit v roce 2012. Vztahovat se bude na všechny obráběcí stroje, které jsou na evropském trhu, včetně importovaných výrobků. Výrobci budou muset prokazovat shodu výrobku, který uvádějí na evropský trh s touto směrnicí tak zvanou deklarací konformity a umístěním označení CE na své výrobky.

"Konkrétně náš stroj automaticky odpojí motory, které nejsou právě v provozu a elektronický systém je dokáže v okamžiku potřeby velmi rychle nastartovat," objasnil generální ředitel Michele Tajariol.

V minulých letech podnik zasáhla krize. Především v loňském roce firma musela zásadně regulovat nákladů, a to včetně snížení počtu zaměstnanců až na současných 600. Na konci roku 2008 podnik zaměstnával 1050 lidí. I přesto TAJMAC-ZPS neomezil financování vývoje. "Jsem přesvědčen, že to do budoucna povede k větší ziskovosti. Splnění parametrů ekodesignu neznamená nějakou absolutní výhodu před konkurencí, ekodesign je realita, které se budou muset přizpůsobit všichni výrobci, ale je to potvrzení, že budoucnost firmy je ve vývoji a inovacích," dodal generální ředitel.

Společnost TAJMAC-ZPS se zabývá vývojem a výrobou obráběcích strojů. V ČR firmě patří čelní postavení v oblasti obráběcích center a vícevřetenových automatů, celosvětově patří do skupiny předních výrobců. TAJMAC-ZPS je výrazně exportně orientovaný, vyváží více než 80 procent roční produkce.

Na konci loňského září, kdy podniku končí hospodářský rok, TAJMAC-ZPS skončil se ztrátou 17 milionů korun. O rok dříve vykázal zisk 37,1 milionu Kč. Tržby meziročně klesly o 40 procent, z předloňských 1,747 miliardy na loňských 1,028 miliardy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů