Čtvrtek, 18. dubna 2024

Fotovoltaici hrají v Senátu o miliardy

Česká republika se stává nejistou destinací pro zahraniční kapitál, říkají investoři do solárních zdrojů.

Fotovoltaici hrají v Senátu o miliardy

Investoři do solárních elektráren se na poslední chvíli snaží zvrátit přijetí zákona, který je připraví o miliardy korun.

"Postup českého státu je protiprávní. Investoři ztratí důvěru v Českou republiku, to může ovlivnit i jejich přístup k celému regionu střední a východní Evropy," varoval včera v senátu Norbert Gröger, zástupce rakouské Raiffeisen Energy & Environment (REE), která v Česku investovala do fotovoltaiky skoro půl miliardy korun. Peníze do obnovitelných zdrojů vložila i v Rakousku, Švédsku nebo v Polsku. "Nikde nám ale zpětně neměnili výkupní ceny," zlobí se Gröger.

Stejné výtky včera v Senátu zaznívaly i z úst dalších zahraničních investorů při veřejném slyšení nad novelou zákona, která snižuje podporu solárním zdrojům a zavádí pro ně nové daně.

Podnikatelům vadí, že jim stát zpětně mění podmínky jejich byznysu. V Evropě je to postup zcela neobvyklý. Za nešťastný jej označil třeba Martin Heming, šéf společnosti SCHOTT Solar AG, která patří k největším výrobcům solárních panelů na světě. V tuzemsku zaměstnává sedm stovek lidí a investovala zde 2,7 miliardy korun. "V roce 2004 jsme se rozhodli jít do České republiky, protože tady byla důvěryhodná atmosféra pro investice. Plánovaná novela ale vysílá každému investorovi neblahý signál," prohlásil Heming.

Podíl zahraničního kapitálu na celkových investicích vložených do solárních zdrojů, které činí zhruba 150 miliard, se odhaduje na polovinu. Senát by měl o osudu novely rozhodnout během několika dní. Může ji zamítnout, nebo naopak schválit, či neprojednat (v tomto případě by také začala platit od začátku ledna). "Rozložení sil je mírně pro to, aby zákon začal platit," uvedl senátor Petr Bratský (ODS).

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů