Čtvrtek, 18. dubna 2024

Taliánsky odpad zlikvidujú v Oslu

Odpad z Neapola sa bude likvidovať v Škandinávii. Neapolské úrady dokončujú zmluvu s Oslom, švédskymi samosprávami a tamojšími podnikateľmi, uviedla tlačová agentúra APA. Približne 200 000 ton odpadu z južného Talianska majú v priebehu roka dopraviť loďami do nórskych a švédskych spaľovní, tona bude stáť 90 eur.

Taliánsky odpad zlikvidujú v Oslu

Manažéri z Osla v týchto dňoch navštívili Neapol a zmluva bude čoskoro. Potvrdila to aj zástupkyňa spaľovní v Osle Jannicke Gernerov-Bjerkasová s tým, že zmluvu neuzavrú priamo samosprávy, ale podnikateľské subjekty.

Neapol už uzavrel zmluvu so španielskym autonómnym spoločenstvom Andalúzia, kam odvezú celkovo 40 000 ton odpadu. Už v najbližších dňoch by mali do Cádizu previezť na likvidáciu 5000 ton odpadu.

Zaplavené mesto

Zmluva by mala byť riešením neznesitelnej situácie s odpadmi v Neapole a jeho okolí, kde sa nahromadil komunálny odpad v objeme rádovo tisícok ton.

"Situácia tu pripomína rok 2008. Odpad leží na uliciach a program na jeho delenie ešte stále nie je k dispozícii. Tentoraz sa však Brusel neuspokojí s plánmi, ale bude požadovať aj ich realizáciu," uviedla vedúca delegácie inšpektorov Európskej únie, šéfka generálneho riaditeľstva pre ekologické otázky Pia Bucellová, ktorá situáciu spoločně so svým tímom mapovala.

Neapolské úrady prisľúbili, že ulice mesta pod Vezuvom očistia od odpadu do 8. decembra.

Protesty proti skládke

V uliciach mesta, na chodníkoch i pri vchodoch do obchodných domov sa vŕši až osemtisíc ton komunálneho odpadu. S tým spojený zápach je už dlhší čas neznesiteľný.

Talianska vláda nakonec rozhodla, že sa vzdá výstavby plánovanej skládky komunálneho odpadu, ktorá mala vzniknúť na okraji národného parku rozprestierajúceho sa na úpätiach Vezuvu. Skládka s plánovanou kapacitou troch miliónov ton sa mala stať najväčšou svojho druhu v Európe. Proti jej výstavbe však protestovali opakovane občania z Terzigna, čo výrazne prispelo k problémom s odvozom odpadu v oblasti.

Zdroj: TASR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů