Čtvrtek, 28. března 2024

ČIŽP zjistila časté chyby při označování nebezpečných látek

ČIŽP zjistila časté chyby při označování nebezpečných látek

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zjistila časté chyby při označování nebezpečných chemických látek a přípravků. U nemrznoucích směsí v 68 procentech kontrolovaných výrobků, u sportovních přípravků v 82 procentech. Uložila pokuty 10 firmám za více než 200.000 korun a s dalšími 25 zahájí správní řízení pro porušení chemického zákona. ČTK o tom dnes informovala mluvčí inspekce Ivana Awwadová.

Kontrolované společnosti podle mluvčí často neuvádějí český popis grafických symbolů, které označují jejich nebezpečnost, a nedodržují jejich minimální velikost. Dalšími nejčastějšími prohřešky jsou podle mluvčí chybná označení rizikovosti a chybné pokyny pro bezpečné zacházení. V mnoha případech tyto pokyny u výrobků chybí, nebo nejsou uvedeny v českém jazyce, případně jejich znění není v souladu s předpisem k chemickému zákonu.
Kontroly ČIŽP odhalily neznalost chemického zákona a evropské směrnice REACH, vedly však také k osvětě firem v distribuční síti, a přispěly tak ke správnému způsobu balení a značení nebezpečných chemických látek a přípravků, které jsou uváděny na trh běžnému spotřebiteli, uvedla Awwadová.

Inspektoři ČIŽP podle mluvčí zkontrolovali přibližně 130 výrobků a chemických přípravků u 61 firem, převážně distributorů, prvních příjemců a dovozců po celé ČR. Zaměřili se na zboží, které se prodává zejména v zimním období, například na nemrznoucí směsi do ostřikovačů automobilů, rozmrazovače zámků, odstraňovače námrazy a na nemrznoucí příměsi do paliv. Kontrolovali také sportovní přípravky, zejména vosky na lyže, odstraňovače vosků, impregnační a ošetřující přípravky na obuv, impregnační přípravky na textil a na stany.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů