Úterý, 23. dubna 2024

Průměrný věk stromů na Šumavě je 98 let, nejstaršímu bylo 513 let

Průměrný věk stromů na Šumavě je 98 let, nejstaršímu bylo 513 let

Průměrný věk stromů v Národním parku Šumava je 98 let, nejstaršímu stromu bylo 513 let. Prokázal to sedmiletý průzkum ekologů. Věk stromů od července 2003 zjišťovali na 840 místech a na téměř 10.000 pařezech na kalamitních holinách a na pasekách po plánovaných těžbách. Průměrná šířka letokruhů byla 2,47 milimetru, maximální 10,65 a minimální 0,17 milimetrů, řekl dnes ČTK Pavla Čížková z oddělení ekologie správy parku.

"Obecně platí, že čím je strom větší, tím je i starší. Na mnoha místech Šumavy, kde roste odhadem 40 milionů vzrostlých stromů, je to však jinak. Existují totiž místa, ve kterých menší smrky z podrostu jsou stejně staré nebo starší, než velké smrky z nadrostu," upozornila Čížková. Extrémem byl strom starý 280 let, jehož pařez měl průměr pouhých 30 centimetrů, a nejstarší 513 let starý strom z Boubínského pralesa s tloušťkou 67 centimetrů. Ten se zřítil před šesti lety.

Vzhledově šumavské lesy vypadají stejnověké, ale průzkum odhalil, že převažují lesy různověké - ve 29 procentech lesů jsou stromy, kde rozdíl mezi nejmladším a nejstarším stromem je více než 80 let.

Doposud byly hlavním zdrojem informací o věku lesa lesnické mapy - jednotlivé porostní skupiny jsou rozděleny barvou podle dvacetiletých věkových tříd. Na zachycení skutečného věku šumavského lesa však podle výzkumníků dvacetiletá kategorie nestačí. Mnohé mapy nedávají přesný obraz a nezohledňují odchylky ve schopnostech růstu jednotlivých stromů - extrémním příkladem je lesní porost zařazený lesnickou mapou do kategorie 80 až 100 let, ale ve skutečnosti je tvořen stromy starými 110 až 290 let.

"Věková struktura všech zjištěných pařezů naznačuje, že šumavské lesy mají blíže k lesům samovolně vzniklým na opuštěné zemědělské půdě, než k pralesům nebo vysázeným kulturám. Pro šumavské lesy je typické, že v nejhojnější mladší generaci stromů jsou přítomny rozptýleně stromy starší, výjimečně staré i přes 200 let. Naše lesy jsou, tedy pokud jde o věk, nesmírně rozmanité," dodal vedoucí sekce Správy CHKO Šumava Pavel Hubený.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů