Středa, 24. dubna 2024

Festival dobrých nápadů

Tři sta šedesát dnů v roce je ve Valašských Kloboukách na úpatí Bílých Karpat klid. První prosincový víkend to však změní. Na ulicích stěží najdete místo, kde zaparkovat. Všude běhají čerti, ze stánků voní jehněčí i slivovice. Koná se totiž Valašský mikulášský jarmek.

Festival dobrých nápadů

Nevíte, jak naši dědečkové kovali koně, jak se spřádal len a jak chutná pravá valašská kyselice? Neviděli jste pořádnou zabijačku? Neochutnali valašský koláč o průměru půl metru?
To všechno napravíte, když přijedete 3. až 5. prosince do Valašských Klobouků.

Počátky zdejšího jarmarku jsou v roce 1992, kdy členové folklorního sdružení Dúbrava chtěli obnovit tradici "sladkých trhů". Domluvili se s místními ochránci přírody, kteří pravidelným kosením pečovali o vzácné orchidejové louky Bílých Karpat. Společně se rozhodli připomenout dávná řemesla a oživit zdejší zvyky a mikulášské obchůzky. Tak se v prosinci před devatenácti lety zrodil 1. Valašský mikulášský jarmek. Dnes už přípravami žije celé městečko, muzeum i městský úřad. Návštěvníci se sjíždějí zdaleka, i z druhé strany hranic.

Na jarmarku (valašsky jarmeku) se sejdou bezmála tři stovky řemeslníků, připomínajících dávný způsob života v chudém kraji soukeníků a výrobců papučí. Kloboucké soukenictví bylo uznávané odedávna, zboží se prodávalo na trzích v Uhrách i ve Vídni. Na počátku 19. století žilo v Kloboukách na čtyři stovky soukeníků, kteří vyráběli zejména látky na vojenské uniformy.

Když domácí výrobu vytlačily manufaktury, zchudlí řemeslnici začali šít papuče - a uspěli. Na svršky používali černé, hnědé či bílé houně, podešev zesílili kůží. Zdejší manufaktury pánů Ždichynce a Gessnera či Šerého byly známé v celé rakousko-uherské monarchii. Kloboucké papuče se prý prodávaly i v Praze ve speciální prodejně u Prašné brány. Tradice přetrvala až do roku 1989. Dodnes v ní pokračuje několik soukromníků. Ať už pro folklorní soubor, nebo jako příjemnou obuv na doma.

U pranýře

Na kloboucké náměstí nepostavíte láhev, jak je šikmé. V jeho horní části předvede v sobotu pan Fryzelka výrobu beček, do kterých lze naložit třeba zelí. Opodál zas pan Petřík okove koně. "Kováře, kteří to tady dosud umí, máme dokonce čtyři," pyšní se Radka Brtišová z městského úřadu, jež má tuto část jarmarečního programu na starosti.

Na jarmarku můžete také ochutnat pořádnou valašskou kyselici. Podle Lenky Zvonkové, tiskové mluvčí akce, by mělo být letos připraveno na 3600 porcí této syté polévky, v níž mnohdy stojí lžíce. Nakládané zelí do kyselice připravovali místní podle receptů valašských stařenek už v říjnu. Do dřevěné bečky naložili 380 kilogramů bílého zelí, které se podle zažité tradice krouhá ručně. Dělávají to dvě místní rodiny - Valčíkova a Tvarůžkova. Potom je nutné zelí šlapat ve velké vaně. Než se napěchuje do bečky, je potřeba je ještě patřičně osolit, přidat kmín, cibuli, kopr, vinný list, česnek, chlebové kůrky a také trochu cukru a vinná jablka. Jak se zelí povedlo, se přesvědčíte na jarmarku sami.

Čerti na náměstí

Ve Valašských Kloboukách potkáte v těch dnech spoustu nadpozemských bytostí. Připomenou vám zdejší prastaré mikulášské obchůzky, které mají předkřesťanské kořeny. Čerti v okolí Klobouk - v Lačnově, Lidečku, Horní Lidči, Francově Lhotě - chodí s Mikulášem a v každé obci uvidíte i další postavy. Mívají na sobě masky, jež se dědí z generace na generaci.

Čerty zdobí obrovské rohy, kolem těla mají řetězy uvázané velké zvonce. Když se rozeběhnou ulicí, vydávají pěkně křapavý zvuk. Unikátní vyřezávané masky používají ve Štítné nad Vláří. Nedašovičtí nosí dlouhé suknice, které musí každoročně znovu "ušít" ze stařiny, trávy, protože vhodné obilí už dnes neseženete. Valašskokloboučtí mají vlněný převlek a červenočerně zmalované obličeje.

Valašský jarmark ovšem nejsou jen ukázky řemesel na náměstí. Nezbude-li na vás kyselice, máte možnost ochutnat zelí ještě na Kosence: staré dřevěnici, kde se odehrává část programu. Do soutěže o nejlepší kysané zelí se každoročně schází bezmála třicítka vzorků, o jejichž chutnosti rozhodují návštěvníci.

A nezapomíná se ani na slivovici. Soutěž o tu nejvydařenější se jmenuje "o najlepší starostovsků slivovicu".

Jak se tam dostat

Valašské Klobouky leží asi 37 km od Zlína, odkud sem jezdí přímá autobusová linka. Z Prahy je to autem 335 km (3,5 h).

Jak na to
19. Valašský mikulášský jarmek

Slavnosti začnou v pátek 3. 12. rozsvícením ­vánočního stromu v 17 hod. V sobotu vás čeká tradiční trh, vystoupení folklorních souborů, řemeslné dílny nebo soutěže. Neděle patří koncertu.

Kde se ubytovat
Apartmán Lipina
Lipina 16, www.apartman-lipina.cz

Tři pokoje s vlastními koupelnami v Lipině u Valašských Klobouk. K dispozici je společná kuchyň. Za noc v novém apartmánu zaplatíte 300?Kč na osobu.

Kam na jídlo
Horský hotel Jelenovská
Jelenovská 099, www.jelenovska.cz

V hotelu asi 5 km od Valašských Klobouk v CHKO Bílé Karpaty, v nadmořské výšce 640 metrů, najdete kromě 181 lůžek také solidní prostornou restauraci s kavárnou.

Užitečné internetové stránky

www.jarmek.cz stránky Valašského mikulášského jarmarku
www.valasskeklobouky.cz oficiální web města
www.kosenka.cz Český svaz ochránců přírody Kosenka
beskydy-valassko.cz turistika na Valašsku a Beskydech

AUTOR: Richard Grégr


Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů