Čtvrtek, 25. dubna 2024

Někdejší území srílanských povstalců se stane přírodní rezervací

Někdejší území srílanských povstalců se stane přírodní rezervací

Pralesní území na severu Srí Lanky, které bývalo hájemstvím povstaleckých Tygrů osvobození tamilského Ílamu (LTTE), hodlá ostrovní vláda vyhlásit přírodní rezervací. Informovala o tom dnes agentura AP. Čtvrtstoletí trvající válka skončila loni porážkou povstalců.

Více než 40.000 hektarů džungle v severním okrese Mulleittívu bude přeměněno na rezervaci pro divoká zvířata, kde najdou útočiště i sloni.

V hustém pralese měli LTTE svoje hlavní základny. V poslední fázi války, než vládní síly loni na jaře povstalce porazily, se tu odehrávaly velmi těžké boje.

Povstalci rozmístili stovky tisíc min na ochranu svých táborů před postupujícími armádními oddíly. Předpokládá se, že v severní oblasti Srí Lanky zůstává 1,5 milionu pozemních min.

Nejmenovaná představitelka odboru pro divokou přírodu oznámila, že celá oblast bude za rezervaci vyhlášena v brzké době. Pro veřejnost bude ale park otevřen teprve po likvidaci min - s největší pravděpodobností v příštím roce.

Účelem vytvoření rezervace je mimo jiné i pomoc při řešení rostoucích střetů mezi lidmi a ohroženými tlustokožci.

Srílanští divocí sloni pronikají do vesnic při hledání potravy, jelikož s úbytkem pralesů mizí i jejich přirozený prostor. Jen za loňský rok však setkání s nimi nepřežilo pět desítek lidí. A podle vládních statistik lidé naopak zlikvidovali 228 slonů střelbou nebo elektrickým proudem.

Před sto lety se srílanskou divočinou potulovalo 10.000 až 15.000 slonů. Dnes jich však přežívají sotva 3000. Vedle ničení prostředí je příčinou jejich vymírání také pytláctví.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů