Sobota, 20. dubna 2024

Výzkum potvrdil, že děti z Bartovic jsou kvůli ovzduší nemocnější

Výzkum potvrdil, že děti z Bartovic jsou kvůli ovzduší nemocnější

Děti ve věku do šesti let, které žijí v ostravském obvodu Radvanice a Bartovice, jsou několikanásobně častěji nemocné než jejich vrstevníci z jiných částí Ostravy. Na vině je především průmyslem a dopravou znečištěné ovzduší. Potvrdil to výzkum, který na vzorku 1900 dětí narozených v letech 2001 až 2004 provedl Ústav experimentální medicíny Akademie věd České republiky.

Vědci, které vedl Radim Šrám, vycházeli především z karet malých pacientů. Děti z nejvíce znečištěné lokality do prvního roku věku podle výsledků výzkumu stonají s onemocněním dýchacích cest v průměru šestkrát do roka. Naopak stejně staré dítě z Ostravy-Poruby jen jedinkrát.

"Máme pacienty, kteří jsou nemocní i třicetkrát do roka. Extrémní případ je chlapeček, který letos nastoupí do školy. Ten byl během prvních šesti let života nemocný 101krát," řekla ČTK lékařka Jana Schallerová, která v postiženém obvodě bydlí a provozuje praxi. Dodala, že jde o extrémní případ. "Rodina chlapce v obvodu bydlí po tři generace. I maminka školáka je těžká astmatička," řekl Schallerová.

Podle Šráma je podobná situace i u astmatických onemocnění. "Astmatem bronchiale trpí téměř 40 procent dětí bydlících v Radvanicích a Bartovicích. Průměr v České republice se pohybuje okolo osmi procent," řekl Šrám.

Podle Schallerové se nynější špatná situace s ovzduším nejvíce projevuje právě na dětech. "Jsou jako lakmusový papírek. Říkají nám, že něco není v pořádku. Dříve či později se tato situace odrazí i na zdravotním stavu dospělých. Už dnes ale je v Ostravě o dva roky kratší střední délka života," řekla lékařka a čerstvá ostravská zastupitelka.

Podle vědců je pro obyvatele Ostravy a především Radvanic a Bartovic nejhorší poletavý prach. Jeho největším producentem v zemi je společnost ArcelorMittal Ostrava. "Nebezpečný je v tom, že na sebe váže další velmi škodlivé látky. Ty se pak dostávají do krve," uvedla lékařka. Hodnoty naměřené v Ostravě přitom téměř po celý rok překračují povolené limity.

Zlepšení situace v kraji by v budoucnu mohly přinést i peníze z Evropské unie. Největší průmyslové podniky regionu už počátkem září uvedly, že budou na své ekologické projekty požadovat z operačního programu miliardy korun. Hutní firma ArcelorMittal Ostrava chce požádat stát o miliardovou dotaci, připraveny má projekty za 4,5 miliardy korun. Podle Šráma je nutné i nadále sledoval vliv znečištění ovzduší na vybrané skupiny populace. Navrhuje proto, aby se podobný výzkum opakoval v roce 2012. "Je důležité ověřit, jaký vliv na zdravotní stav dětí měla přijatá opatření," řekl.

Schallerová už několik let upozorňuje na špatný zdravotní stav dětí v blízkosti ostravských hutí. Astmatem trpí v této části Ostravy téměř každé třetí dítě, přičemž republikový průměr je osm procent. Před lety se v ostravském obvodu uskutečnila studie zaměřená na zkoumání vzorků půdy, plodin a vody, kterou si u Zdravotního ústavu v Ostravě nechal zpracovat městský obvod. Studie prokázaly kontaminovanou půdu i vodu ve studních, také vyšší nemocnost i předčasnou úmrtnost.

David Moravec

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů