Čtvrtek, 28. března 2024

Strakonice vybudují nový sběrný dvůr, chtějí mít i kompostárnu

Strakonice vybudují nový sběrný dvůr, chtějí mít i kompostárnu

Strakonice vybudují nový sběrný dvůr a během prosince se v ulicích města objeví kontejnery na elektroodpad. Na sběrný dvůr v lokalitě Kání vrch získalo město dotaci 16 milionů korun. Na místě v budoucnu vznikne odpadové centrum s kompostárnou, řekla ČTK mluvčí radnice Irena Malotová.

Dvůr město začne stavět příští rok, úředníci zatím připravují výběrové řízení na dodavatele. Stavba by měla být dokončena v závěru příštího roku.

Na kompostárnu chce město také žádat o dotaci více než 30 milionů korun. Je projektována tak, aby ji bylo možné v budoucnu rozšířit. Kompostárna by měla především zpracovávat veškerý biodopad z údržby městské zeleně nebo také zbytkový papír či čistírenský kal. Kompostárna zlikviduje většinu biologického odpadu a sníží celkové množství komunálního odpadu, který město vyváží na skládku k Písku. Sníží se tak náklady na odvoz a likvidaci odpadu. Kompost může v budoucnu sloužit jako biopalivo.

Červené kontejnery určené ke sběru drobných elektrospotřebičů a baterií najdou obyvatelé města na devíti místech. Radnice si slibuje, že se zvýší počet vytříděných menších elektrospotřebičů. Lidé je většinou neodnášejí do sběrných dvorů, ale dávají je do popelnic. Není je pak možné ekologicky likvidovat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů