Pátek, 19. dubna 2024

Finanční úřad zahájil správní řízení s vodárenskou firmou SmVaK

Finanční úřad zahájil správní řízení s vodárenskou firmou SmVaK

Ostrava - Finanční ředitelství v Ostravě zahájilo s jednou z největších vodárenských společností v zemi - Severomoravské vodovody a kanalizace (SmVaK), správní řízení kvůli údajnému nepřiměřenému zisku. Řízení zahájilo po cenové kontrole ve firmě. Finanční trest zatím firmě neuložilo. ČTK to dnes potvrdili mluvčí Finančního ředitelství v Ostravě Petra Homolová a mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

"Zahájili jsme správní řízení a dá se předpokládat, že koncem roku bychom mohli rozhodnout," uvedla Homolová. Podle Jakoba bylo společnosti zasláno oznámení o zahájení správního řízení 25. listopadu. Vodárenské firmě hrozí pokuta za porušení cenových předpisů. Také mluvčí vodárenské firmy Eva Špirochová potvrdila, že zatím žádný finanční trest nedostali.

Podle výsledků kontroly si vodárenská firma účtovala v letech 2007 a 2008 nepřiměřený zisk u pitné vody 41 procent, resp. 46 procent. Přitom ve vodárenství byl obvyklý zisk v rozmezí od deseti do 12 procent. SmVaK dodává pitnou vodu více než milionu lidí. Cena vody je přitom věcně usměrňovaná, aby vodárenské firmy dosahovaly přiměřeného zisku. Podle výročních zpráv dosáhla firma v roce 2007 čistého zisku 402 milionů a předloni 372 milionů korun.

Mluvčí vodárenské firmy tvrdí, že kontrola finančního úřadu ještě neskončila. K údajnému nepřiměřenému zisku se zatím nevyjádřila. "Společnost SmVaK využila svého práva a doložila Finančnímu ředitelství v Ostravě své argumenty a námitky, cenová kontrola proto nebyla ukončena a Finanční ředitelství v Ostravě dosud nevydalo žádné rozhodnutí," uvedla Špirochová. Proti zahájení správního řízení podala firma námitky. Podle Špirochové finanční úřad nesplnil povinnost zjistit všechny rozhodné okolnosti, a to i ve prospěch kontrolovaného subjektu.

SmVaK ve středu oznámil, že příští rok opět zvýší cenu vody o 3,17 Kč za metr krychlový na 61,05 koruny. Proti dalšímu zdražování protestují některé obce. Podle nich nové, více než pětiprocentní zdražení přesahuje míru inflace a zisk společnosti byl v minulých letech nepřiměřený.

Podle senátora a starosty Bohumína Petra Víchy (ČSSD) je zarážející, že SmVaK zvedá cenu o větší částku, než je inflace. "Naši zástupci ve firmě nehlasovali pro další navýšení, ale Španělé v ní mají většinu, proto si SmVaK tuto cenu odhlasoval," řekl. Majoritním vlastníkem SmVaK je od roku 2006 španělská vodárenská společnost Aqualia. V minulém roce dosáhl SmVaK zisku 359 milionů korun při tržbách 1,9 miliardy korun. Mezi akcionáře přitom rozdělil na dividendách 252 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů