Pátek, 19. dubna 2024

Kia Soul a Kia Venga majú ekologický certifikát

Kia Soul a Kia Venga majú ekologický certifikát

Mestský crossover Kia Soul a kompaktný MPV model Kia Venga získali certifikát Life Cycle Assessment (LCA) 14040, ktorý udeľuje nemecká spoločnosť TÜV NORD za ohľaduplný prístup k ochrane životného prostredia.

Proces certifikácie životného prostredia je rozdelený do kategórií Ekologicky ohľaduplný dizajn (ISO 14062) a Posudzovanie životného cyklu produktu (ISO 14040). Certifikát manažmentu kvality LCA je udeľovaný na základe hodnotenia možných dopadov na životné prostredie, pričom konečné hodnotenie ovplyvňuje tiež analýza spotreby energií a tvorba emisií, hodnotí sa aj celkový životný cyklus od vstupných surovín a výroby komponentov, cez výrobu auta, až po ukončenie životného cyklu automobilu.

Najnovšie výsledky testov dokazujú, že modely Kia Soul a Kia Venga v priebehu svojho životného cyklu (150 000 km) vyprodukujú v porovnaní s existujúcimi modelmi o 9,3 %, resp. 10,5 % menej emisií CO2.

Výrobná prevádzka v kórejskom Gwangju, kde sa vyrába model Soul, ako aj prevádzka v českých Nošoviciach s výrobným programom Kia Venga, sú držiteľmi certifikátu ISO 14001, ktorým boli od roku 2003 a 2009 certifikované ako výrobné prevádzky priateľské k životnému prostrediu.

Certifikát LCA potvrdzuje, že Kia Soul a Kia Venga sú ekologicky šetrné automobily počas celého životného cyklu, od vývoja a výroby až po recykláciu.

V modelovom portfóliu spoločnosti Kia Motors sa tak nachádzajú už štyri modely, ktoré spĺňajú medzinárodné štandardy ochrany životného prostredia - Kia cee'd, Kia Sportage, Kia Soul a Kia Venga.

V roku 2008 sa model Kia cee'd stal prvým kórejským automobilom s osvedčeniami LCA a za Dizajn pre životné prostredie (Design for Environment, DfE), ktoré udeľuje TÜV NORD.

V septembri tohto roka získala certifikát ISO 14040 nová Kia Sportage.

Nemecká spoločnosť TÜV NORD je celosvetovo uznávanou agentúrou, združujúcou vyše 100 000 vedecko-technických odborníkov v 70 krajinách sveta, ktorá poskytuje certifikačné služby pre širokú škálu priemyselných odvetví. Certifikát LCA udelila TÜV NORD tiež automobilke Daimler (za Mercedes triedy S, C, A a B) a koncernu Volkswagen (modely Passat, Golf a Polo).

Zdroj: auto.sme.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů