Úterý, 23. dubna 2024

Novinky: Klaus navrhuje zdanit solární elektrárny jen na rok

Novinky: Klaus navrhuje zdanit solární elektrárny jen na rok

Výnosy ze solárních elektráren by měly podléhat 26procentní dani pouze po dobu jednoho roku namísto navrhovaných tří let. Serveru Novinky to řekl prezident Václav Klaus. Současný vládní návrh se mu jeví jako nekoncepční a nesystémový, proto preferuje dočasné "meziřešení", které by dalo státu čas na nalezení optimálního postupu.

Vláda se snaží zdaněním solárních elektráren omezit zdražení energie v příštím roce. Kromě tříleté 26procentní daně chce problém řešit uvalením darovací daně na emisní povolenky a zvýšením poplatků za zábor zemědělské půdy pro výstavbu slunečních elektráren. Zákon již schválila Poslanecká sněmovna a v nejbližších dnech se jím bude zabývat Senát. Aby opatření platila od příštího roku, musí být zákon schválen do konce prosince.

Největší vášně mezi investory do solárních elektráren vyvolává právě 26procentní daň. Podnikatelé kvůli ní státu hrozí stovkami žalob.

"Řešení, které bylo zvoleno, je nekoncepční, nesystémové a v mnohém ohledu velmi riskantní. Času je samozřejmě málo, a proto nezbývá nic jiného, než zvolit jakési meziřešení, které by dalo čas na hledání řešení lepších," řekl Novinkám Klaus. Omezením platnosti dnešní verze zákona pouze na rok 2011 by podle prezidenta zákonodárci získali čas pro vhodnější legislativní kroky pro následující roky.

"Zároveň by omezení platnosti zákona na jeden rok zásadním způsobem snížilo rizika arbitráží vůči České republice ze strany výrobců solární energie i rizika žaloby ze strany Evropské komise pro porušení závazků o bezplatné alokaci emisních povolenek," dodal Klaus.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů