Pátek, 19. dubna 2024

V Berouně bude údajně největší rybí přechod ve středních Čechách

V Berouně bude údajně největší rybí přechod ve středních Čechách

Na řece Berounce začne ještě v letošním roce stavba rybího přechodu, který by měl vodním živočichům zajistit přirozený pohyb při migraci. Stavba bude stát zhruba 17 milionů korun. Devadesát procent investic pokryjí dotace z evropských a státních fondů. Přechod v Berouně, jenž bude údajně největším ve Středočeském kraji, by měl být hotov nejpozději na konci dubna příštího roku. ČTK to dnes sdělila mluvčí radnice Pavla Švédová.
Stavbu provede společnost RenoEnergie, která v Berouně také buduje vodní elektrárnu za zhruba 90 milionů korun. Zástupce firmy Stanislav Helus uvedl, že přechod bude pět metrů široký a 128 metrů dlouhý. Podle něj se tak stane největším rybím přechodem ve středních Čechách.

"Dno koryta a svahy bude opevněno balvany. Průtok bude koncentrován do štěrbin mezi jednotlivými balvany," popsal projekt Helus. V mezerách mezi kameny podle něj bude voda proudit různou rychlostí. Zároveň prý budou na přechodu vytvořeny tůně s minimálním proudem, což umožní migraci proti proudu i méně zdatným druhům ryb.

Rybí přechod je betonový žlab v korytě, v němž je umístěna balvanitá kaskáda spojující horní a dolní část řeky. Systém je vytvořen tak, aby se při mírnějších průtocích ryby bez problémů dostaly s využitím těchto výstupů v toku proti proudu. Pohled na rybí přechod je atraktivní především v době tahu ryb, kdy je lze pozorovat při zdolávání této vodní překážky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů