Pátek, 29. března 2024

Mateřské centrum Čmelák učí rodiče i děti jíst české ovoce a zeleninu

Mateřské centrum Čmelák učí rodiče i děti jíst české ovoce a zeleninu

Liberec - "Pětkrát spolu u českého stolu!", tak se jmenuje nový projekt v mateřském centru Čmelák, který nejen rodičům přinese 5 přednášek s výživovými odborníky a 5 exkurzí na zemědělské farmy na Liberecku. Akce jsou zaměřeny na číslo 5, protože právě 5 kusů čerstvého ovoce a zeleniny denně radí odborníci jíst pro udržení pevného zdraví. Projekt vyvrcholí soutěží o nejchutnější ovocný či zeleninový pokrm.

Mateřské centrum Čmelák chce projektem "Pětkrát spolu u českého stolu!" šířit povědomí o důležitosti čerstvého ovoce a zeleniny jako běžné součásti jídelníčku pro děti i dospělé, podporovat konzumaci českého ovoce a zeleniny namísto dováženého. Chceme pomoci rodičům naučit děti ovoce a zeleninu jíst odmalička, říká vedoucí Mateřského centra Čmelák Linda Kubale: "Je velmi důležité, aby dítě mělo nejen dostatek základních živin, ale také vitamíny a minerální látky. Jejich nejbohatším a nejpřirozenějším zdrojem jsou právě ovoce a zelenina."

Nejbližší přednáška se koná v úterý 7. 12. 2010 v 9:30 a jmenuje se "Jak vykouzlit z jablka šťávu?". Dozvíte se na ní, jak si vytvořit zásobu přirozených vitaminů na zimu a o protizánětlivých účincích jablečné šťávy.

Následuje přednáška "Dehydratace aneb zdravé tekutiny" (9.12.2010 od 16 h). Věra Ovečková vám na ní prozradí, které šťávy jsou ty pravé a jak podpořit látkovou výměnu, zažívání a imunitu dětí.

17.12.2010 od 9:30h zavítá do mateřského centra Pavel Matějka. Jeho přednáška "Přirozenou cestou ke zdraví v zimním období" vás informuje o správné míře čerstvého ovoce a zeleniny v dětském organismu a dá vám několik triků, jak motivovat děti, aby ovoce a zeleninu jedly.

V letošním roce také můžete navštívit 18. prosince farmu pana Svobody v Křižanech 2010, kde bude možné nakoupit mnoho zdravých vánočních dárků a dobrot. Projekt vyvrcholí v lednu 2011, kdy se budou konat další dvě exkurze na farmy a také soutěž o nejchutnější ovocný či zeleninový pokrm, potvrzuje mluvčí sdružení Čmelák Martin Benda: "Pokrmy bude ochutnávat a hodnotit porota složená z týmu odborníků na zdravou výživu. Přihlásit do soutěže se mohou rodiče s dětmi od 0 do 12ti let na mc@cmelak.cz. Výherce získá balík bio čerstvého ovoce a zeleniny."

Exkurze a doprava na ně je zdarma! Projekt je finančně podpořen Nadačním fondem Albert v rámci grantového programu Zdravá pětka. Více informací na www.mc.cmelak.cz a tel. 724 500 060.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů